Дядото на Димитър също бил убиец

Дядото на Димитър също бил убиец | StandartNews.com

Бай Иван лежал в затвора с брат си заради заклан съселянин

Димитър, който миналия петък уби 15-годишната Симона в гимназията по икономика в Сливен, имаше дядо с присъда за убийство. Това обяви пред "Стандарт" новоизбраният общински съветник в Сливен Стефан Пасков, който е от село Струпец. Самият Димитър до преди няколко години е живеел в селото със своето семейство. "Дядо му се казваше Иван. Заедно със свой брат той закла човек от селото, чийто труп убийците хвърлили във водите на река Тунджа. Това беше в края на 70-те години на миналия век, но много хора си спомнят случая. След дълго търсене тялото на човека бе открито, а дядото на Димитър и неговият брат отидоха в затвора за дълго. И тогава убийството е извършено с нож, както и сега", каза Стефан Пасков. Той си спомни, че докато живеел в Струпец,

Димитър е бил много агресивен, тип нервак

Веднъж посегнал на малко момче от селото, нанасяйки му побой. Тогава местните младежи отвърнали с атака срещу Димитър и семейството му. "Седмица по-късно те продадоха къщата си в Струпец и от тогава живеят някъде около село Сотиря", каза Стефан Пасков.

Драмата в Гимназията по икономика, където бе убито момиче, а други трима души са ранени, пренареди и дневния ред на властта. Миналата седмица областният управител на Сливен Димитър Сяров издаде заповед за полагане на клетва на новите общински съветници и встъпване в длъжност на новия кмет на Сливен Стефан Радев. Оказа се обаче, че деветокласничката Симона ще бъде погребана точно в понеделник и то по същото време - 13.30 часа, когато трябваше да се смени властта в общината. Късно вечерта в събота стана ясно, че изпълняващият длъжността кмет на Сливен Румен Стоилов обявява понеделник за Ден на траур в общината. Областният управител Димитър Сяров пък отменя първата си заповед и пуска нова, с която новоизбраният кмет Стефан Радев ще вземе властта на 10 ноември, вторник, от 10.30 часа. Тогава ще бъде и клетвата на новоизбраните съветници.
"Стандарт" научи, че погребението на Симона ще започне от апартамента, в който някога е живяла нейната майка Валя в блок 19 на кв. "Сини камъни". Очаква се

последно сбогом с момичето да си вземат нейните съученици

от гимназията. Точно в понеделник те няма да учат, въпреки че ще влязат в класните стаи. Психолози и психотерапевти ще говорят пред децата с цел преодоляване на стреса от убийството на тяхната съученичка. Решение за това бе взето в неделя, когато в Гимназията по икономика се събраха преподаватели и социални работници и инспектори от просветата.
"Стандарт" научи, че майката на Симона - Валя, има сестра близначка. Двете са изкарали детството си в апартамента на своя баща, който е бил старшина от армията. Апартаментът се намира в блок 19 на кв. "Сини камъни". Самата Симона е прекарвала повечето време в същия квартал, но в блок номер 28. Там живее пенсионерката Таня, която е майка на втория баща на Симона и формално се явява баба на момичето. "След училище тя идваше при мен, майка й я взимаше, когато свърши работа. Беше прекрасно момиче", каза пенсионерката. Тя се представи като близка на семейството, а не като баба, което не й попречи да приема съболезнования от съседите.
Учители от Сливен споделят, че сред тях има настроения

да поискат награда за педагогическата съветничка

в Гимназията по икономика Стефка Султанова, чийто баща е известният скулптор Николай Султанов. 40-годишната психоложка се опита да спаси Симона, за което получи две намушквания с нож - в корема и в гърба. Колежката ни се е държала и като учител, и като психолог, и като охранител, но преди всичко като човек. Затова заслужава и награда, твърдят учители от Сливен. Султанова претърпя успешна операция и се намира в отделението по хирургия на Областната болница. Там е настанен и 28-годишният Красимир, бивш затворник, който също бе ранен с нож от убиеца на Симона. Именно на него се е обадила деветокласничката, искайки помощ по телефона. Днес Красимир твърди, че момичето е получавало от Димитър заплашителни съобщения по телефона. Блокът, където Красимир живее в квартал "Сини камъни", се намира на не повече от 100 метра от жилището на Таня, в което Симона е прекарвала по голямата част от деня си. Съседи споделиха, че са виждали Симона пред блока на Красимир. Никой обаче не се ангажира с категорични твърдения за връзки на момичето както с Димитър, така и с Красимир. Репортер на "Стандарт" видя, че в неделя цветята на лобното място на ученичката са станали повече. Там беше и плюшена играчка - мече. На мястото идваха съученици на убитото момиче. Имаше и много разплакани деца, които буквално се придържаха от двете страни от своите родители.

Убиецът Димитър бе изписан от болницата в Сливен, след като лекарите прецениха, че състоянието му е стабилно. 28-годишният мъж е преместен в следствения арест, а вероятно още днес прокуратурата ще поиска постоянното му задържане под стража. В събота следобед, докато още беше в болничната стая, при него влезе наблюдаващият прокурор Руси Русев, който му повдигна две обвинения - за убийство, извършено с особена жестокост, както и за опит за убийство на повече от едно лице. Предстои да му бъде направена и психиатрична експертиза. Ако вината му бъде доказана в съда, Димитър може да остане зад решетките до живот. По-вероятно е обаче адвокатите му да го посъветват той да направи пълни самопризнания и да получи присъда между 15 и 20 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай