Дядо Николай: Хвърлете ме в морето, ако бурята ще спре

Варна не иска гейове и разколници за митрополит

Дядо Николай: Хвърлете ме в морето, ако бурята ще спре | StandartNews.com

София. Пловдивският митрополит Николай е готов да подаде оставка, ако това ще спре гаврите с църквата и с човешкото достойнство на духовенството. В емоционално слово на именния си ден той призова Светия синод да обсъди причините за непрекъснатите атаки срещу клира, защото църквата и обществото трябва да стъпят на пътя на истината. И да спрат да живеят в лъжа, манипулации, инсинуации, клевети и кал. "Ако имаме грешки, трябва да ги изправим. Ако имаме вини, трябва да се покаем", каза владиката. И добави: "Ако се окаже, че проблемът на църквата се казва митрополит Николай и Николай трябва да бъде хвърлен в морето, за да утихне бурята - така да бъде. Заявявам ви, че ако българският патриарх, Светият синод или който и да е митрополит - негов член, ми поиска оставката, ще я подам веднага без никакво колебание. Но църквата, в своята съборност, трябва да каже "Стига!"

Николай отхвърли инсинуациите, които го замесват в "престъпления против личността и живота на когото и да било". През последните дни няколко души включително и лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев разказаха, че дядо Кирил им споделил приживе как пловдивският владика го заплашил със смърт. "Това е толкова чудовищно, нелепо и безнравствено обвинение, че се питам как е възможно изобщо някой да дава ухо на подобни твърдения", каза дядо Николай. Преди дни той поиска прокуратурата да провери има ли опит за покушение срещу събрата му, за да се спрат спекулациите. "Тези хора, които хвърлиха тези тежки обвинения, сложиха тежък грях на душите си. Бог ще ги съди", каза още Николай.

През това време Инициативният комитет "За чистота в БПЦ" поиска най-достойните кандидати за Варненски митрополит да останат за избора на 15 декември. Листата да се свие до 1/3 от общо 13 имена, които не трябва да са разколници и гейове, каза за "Стандарт" Иван Панайотов от Инициативния комитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай