Дядо Коледа идва с три милиона елени

Готиният мъж препуска над смълчаните полета със свръхзвукова шейна

Дядо Коледа идва с три милиона елени | StandartNews.com
  • Кока-кола го прави световен владетел на магичната нощ
  • Готиният мъж препуска над смълчаните полета със свръхзвукова шейна

Когато през 1821 година Клемент Кларк Мур написва празнична история за деца, наречена "Нощта преди Коледа", в която добрият старец се появява с шейната си, едва ли е подозирал, че ще създаде толкова дълговечен мит. Мур разказва за елфи, които

пускат подаръци на малчуганите през комина

и пристигат с шейна, теглена от осем северни елена - Блицен, Дашър, Денсър, Комета, Купидон, Донер, Прансер и Виксен. Деветият е добавен чак през 1939 г. - добре известният на всички Рудолф, който осветява пътя на Дядо Коледа със своя яркочервен нос. Историята на Мур е преведена на няколко езика и се разпространява по целия свят. А Дядо Коледа придобива образ през 1863 г., когато карикатуристът Томас Наст от нюйоркския вестник "Harper's Illustrated weekly" го представя облечен в костюм от бяла кожа и с широк кожен колан. Именно на Наст дължим представата за веселия старец с бяла брада и леко наднормено тегло.

Принос към Санта Клаус има и писателят Джордж Уебстер, който през 1886 г. обявява, че фабриката за играчки и резиденцията на Дядо Коледа се намират в ледовете на Северния полюс. Но нищо не може да се сравни по масова употреба с кампанията на Кока-Кола, която продължава повече от 80 години. През 1931 г. компанията поръчва на художника Хъдън Сънблом да нарисува реклама на Дядо Коледа, пиещ кока-кола, за да се подкрепи по време на разнасянето на играчките. Разбира се, целта е газираната напитка да се обвърже с най-консуматорския празник и да донесе приходи. Художникът го рисува в цветовете на напитката - червено и бяло. Този нов външен вид прави Дядо Коледа световен владетел на магичната нощ и някак винаги обвързан с напитката.

Масовият образ на добрия старец обаче невинаги е приеман добре. Неведнъж са се провеждали

протести на католици срещу популярността

на този културен феномен, тъй като според мнозина тя измества мисълта за рождението на Исус, която всеки добър християнин трябва да има. Във Франция дори се стига до горене на чучело на Дядо Коледа. Без особено успех обаче - въпреки всички обвинения, тегнещи към него, Санта Клаус шества из света и носи радост в семейството.

Разбира се, остава и най-задаваният въпрос: "Има ли Дядо Коледа?". Поставял се е от преди повече от век - това е заглавието на статия, датираща от 21 септември 1897 година във вестник "Ню Йорк сън". Историята е следната: момиченцето Вирджиния О'Ханлън пита баща си дали наистина има Дядо Коледа. Той й предлага да зададе въпроса на вестника и така дава възможност на журналиста Франсис Чърч да намери начин да й обясни истината. Отговорът в статията е от най-цитираните и до днес. "Само вярата, фантазията, поезията, любовта и романтиката могат да повдигнат завесата и да ни покажат божествената красота и величие, които са там. Истинско ли е всичко това? О, Вирджиния, в целия свят няма нищо по-истинско и трайно", са думите на Чърч.

Романтиката обаче винаги е влизала в конфликт с физиката. "Форбс" изчисли какви параметри наистина би трябвало да бъдат спазени, за да може Дядо Коледа да се справи с натоварения си график и да обслужи всички деца по света. Затрудненията му изглеждат от космически характер и с необозрими последствия за един възрастен мъж, шейна и елени. Ето кои са трудностите, с които добрякът от Лапландия трябва да се справи в случай, че наистина реши да се изпълни задълженията си. Зачервеният му нос е гарантиран:

461 300 тона играчки

Теглото на играчките, разпределени между жадуващите подаръци деца по света, е приблизително около 461 300 тона. Ако приемем, че всеки елен здравеняк може да тегли около 150 килограма, то за целта ще са необходими около три милиона от красивите животни. Скоростта им трябва да е свръхзвукова.

Енергията

Ако приемем, че всички елени са мъжки и тежат 272 килограма, то необходимите 3 милиона за тегленето на шейната ще прибавят 816 000 тона към товара от играчки от 416 300 тона. За да се движат със скорост от 6 650 807 72 километра, ще е необходима енергия от около няколко десетки квинтилиона джаула, което се равнява на 210 000 000 000 000 000 врящи чайника по изчисленията на физиците. Разбира се, това е в случай, че Дядо Коледа пътува над атмосферата, за да избегне въздушното съпротивление.

233 000 000 адреса

По света има около 2 милиарда деца. Но все пак добрият старец не посещава отрочетата на родители, изповядващи хиндуизъм, ислям или юдеизъм. Това означава, че Дядо Коледа посещава 35 процента от малчуганите, което означава средно 700 000 000 милиона в празничната вечер. Ако допуснем, че едно семейство има по три деца, това означава, че той трябва да спре с шейната си на 233 000 000 адреса.

30 милиарда за подаръци

Ако приемем, че Дядо Коледа харчи средно по 42,99 паунда за играчка, сметките му ще олекнат с общо 30 093 000 000 паунда, за да зарадва всяко дете. Тази сума се равнява на брутния вътрешен продукт на повечето държави.

Гощавката

Ако се предположи, че добрият старец бъде почерпен с един пай с кайма (250 килокалории) и с чаша шери от 50 милиграма (58 килокалории), това прави 308 калории, умножено по 233 000 000 домакинства или общо 71 764 000 000 калории. Препоръчваната дневна доза за възрастен мъж е 2550 килокалории. Това означава, че Дядо Коледа ще трябва да измине 450 милиона мили, за да ги изгори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай