Домино с Нощта на музеите

Домино с Нощта на музеите | StandartNews.com

Нощта на музеите ще премине като домино из цялата страна. Причината е, че част от съкровищниците ще отбележат празника утре, когато е Международният ден на музеите, други ще обявят "вход свободен" в петък, а трети - в събота.

Статуетката на Златния Пегас, която принадлежи на историческия музей в Разград, например ще бъде показана във Велики Преслав. Желаещите да видят миниатюрната конска глава ще могат да направят това в Нощта на музеите утре от 18 до 24 часа. Сагата, свързана със Златния Пегас, поразително напомня на холивудските блокбастъри с главен герой Индиана Джоунс.

През 1973 година тракторист от исперихското село Вазово изровил от земята златното конче. Мъжът показал миниатюрната скулптура в местната кръчма и там статуетката била разполовена. Местни хора твърдят, че едната част от златния уникат била използвана като пепелник и впоследствие изчезнала. Учител от селото чул за невероятната находка и алармирал властите, които успели да спасят само половината част от Пегаса. Главата на златното конче, която тежи 475,5 грама, била предадена на музея в Разград.

Музеят във Видин пък вече размени експонати с регионалния етнографски музей в Пловдив, съобщи директорът му Фионера Филипова. Хората под тепетата пък разглеждат плъстените килими от Дунавско. На 21 май всички видински музеи ще бъдат отворени без входна такса от 9,30 часа до 1 часа през нощта.
В петък и събота във Варна за първи път ще се проведе толкова мащабно отбелязване на Нощта на музеите и галериите. Сред основните локации с богата програма се обособяват Градската галерия, Военноморският музей, Музеят за нова история на Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай