Добрич вика неволята в битката с тинята

Добрич вика неволята в битката с тинята | StandartNews.com

Калта помела къщата на Калина, отнесла дори дрехите на вдовицата леля Радка

Добрич. Като месия дърпаха президента Росен Плевнелиев и еврокомисар Кристалина Георгиева и плачеха пред тях хората, чиито домове са сериозно пострадали от приливната вълна по ул. "Копривщица" в Добрич. Всеки искаше лично държавният глава да види пораженията и да получи уверение, че ще му се помогне. Възрастни жени, които биха могли да са майки на президента, както и млади семейства с деца, питаха: "Кой ще ни помогне?" и сами си отговаряха: "Няма кой!".

Стефка показва буквално сриналите се стаи на къщата на леля си, която е 60-годишна, и добавя, че в същото положение е и къщата до нея, в която живее живият син на леля й със семейството си и дете втори клас. "Леля няма пари, скоро погреба единия си син, какво да прави, няма кой да им помогне и няма къде да живеят, защото и двете къщи са пострадали от водата!", разказа Стефка, дошла да помогне и да измъкне каквато може покъщнина от тинята.
В шок и със сълзи на очи леля Радка плака пред Плевнелиев и нарежда, че в страшната нощ нейната и още 3 къщи по съседна ул. "Индже войвода" са били под вода. "Още има вода. В нощта, когато водата дойде, само комините на къщите се виждаха. Разбирате ли - само комините! Пълно беше всичко с тиня и вода. Днес (б.а. - в събота) намериха малки рибки, разбирате ли,

малки рибки намериха вкъщи съседите

Живея на "Индже войвода", от 15 номер надолу всичко е във вода. Благодаря много, че ни обърнахте внимание, но сме на улицата, на улицата сме!" - нареждаше леля Радка пред президента и добави, че ужасът я е оставил и без документи - в тинята на къщата й са личната й карта, трудовите книжки - всичко, даже дрехите по нея били чужди, плачеше жената, която разчита на вдовишка пенсия от 110 лв.

Домовете по цялата улица са в тежко състояние. Иванка Костова разказа, че хладилникът и пералнята й са пълни с тиня. "Всичко е ад, нищо не е останало, няма къде да живеем", като в транс нареждаше жената, която още не може да се отърси от ужаса на водния ад, минал през Добрич. Без дом е семейството на Калина Христова: "Бяхме вкъщи. През нощта се събудих някъде 3,30-4,00 часа от шум и у дома вече имаше вода. Докато излезем, беше стигнала метър. Беше страшно, по улицата имаше вода. Сутринта като дойдохме към 7,30 часа,

къщата наполовина бе паднала, до обяд цялата се срина

Това е нашият дом! Имам син в осми клас", разказа жената. Къщата на семейство Христови и още три са сринати до основи. "Какво ще правя, имам три деца, къде да ги пратя да спят довечера, трябва да започна живота си от нулата", пък се гневеше млада жена.

Кметът Детелина Николова заяви, че, докато има нужда, ще бъде отворен кризисният център в зала "Добротица" и добави, че обходите на комисиите започват. При нужда община Добрич ще поиска сглобяеми къщи, в които хората да бъдат временно настанени. Добричлии, потънали в калта и опитващи да спасят поне нещичко от домакинствата си, обаче обвиняват властимащите, че нищо не правят - не чистят дерета, крият истината за това кой е виновен, че потопът погълна живота им.

"След месец ще дойда пак тук", обеща пред бедстващите на ул. "Копривщица" президентът Росен Плевнелиев. И не пропусна да отбележи, че за разлика от министър-председателя и вътрешния министър той поема ангажимент да проследи как институциите помагат на хората и добави: "Аз съм взел много мерки, съжалявам, че тази водна реформа още не е минала второто си четене, но ето тук, освен президента

къде са депутатите от района

къде са хората, които могат утре да излязат в парламента и да кажат това, което ние виждаме в тази кризисна ситуация. Да направим така, че дългосрочно подобна версия да не се повтаря", коментира Плевнелиев.
При посещението си в Добрич пък еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че за следващите 7 г. Европейската комисия (ЕК) може да отпусне пари за превантивна работа. "Можем да насочим средства за почистване на дерета, възстановителни работи, но България трябва да го поиска. Ние не можем да наложим на страната да използва парите", заяви Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай