Днес е професионалният празник на гвардейците

Днес е професионалният празник на гвардейците | StandartNews.com

Националната гвардейска част празнува днес своя професионален празник. Днес пред Президенството се извърши специален ритуал по смяна на караула.

Националната гвардейска част е наследник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър I Батенберг. След като е създадена държавата и встъпване в длъжност на новия княз, възниква необходимост от организиране на специална военна част с охранителни и церемониални функции.

Софийска №1 конна сотня е изборът на княза. Първият й официален ескорт на българския княз е направен на 30 юни или 12 юли (стар стил), като тя е предвождана от личния флаг на княз Александър I.

На 30.08.1879 с указ №28 Първа конна сотня е определена за Собствен конвой на княза. Гвардейската структура претърпява прогрес през годините, като от 150 души в началото се разраства до 600 души през 40-те години на ХХ век.

Специалното отношение на всички държавници към гвардейските части се изразява в приоритетното й снабдяване с най-модерното въоръжение и снаряжение, с най-добрите коне.Така гвардията се утвърждава като елитна бойна войскова единица до 1944 г., поради което в нея се изпитват първите устави, наставления и правилници по бойна подготовка

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай