Директор: Сериалът "Чернобил" изопачава историята

Бившият директор на атомната електроцентрала в Чернобил Игор Грамоткин обвини създателите на сериала на HBO "Чернобил", че изопачават историческите факти

Директор: Сериалът "Чернобил" изопачава историята | StandartNews.com

Бившият директор на атомната електроцентрала в Чернобил Игор Грамоткин обвини създателите на сериала на HBO "Чернобил", че изопачават историческите факти.

Според него в телевизионната поредица има много "тлъсти клюки". Особено недоволство у Грамоткин предизвиква фактът, че ключовите герои постоянно пият и "тичат наоколо с чаши водка".

„Най-важните принципни решения по осигуряване на безопасността бяха взети в пиянско състояние, така ли? Какво изобщо си позволявате? Как можете да покажете такива неща?“, възмути се някогашният шеф на атомната електроцентрала в Чернобил в интервю за телевизионния канал "Русия 24".

Недоволство у него предизвикват още кадрите с „голите миньори“, които копаят тунел. Грамоткин отбелязва, че условията на работа в онзи момент действително са били непоносими, но не бива ситуацията да се показва с такива средства.

"Това бе победа за целия съветски народ. Съветският народ, който извърши подвиг, подвиг! И ние не трябва да поставяме под съмнение. Под прикритието на художествен филм, алегория или нещо друго", подчерта Грамоткин.

Игор Грамоткин оглавява станцията от 2005 до 2018, той е работил общо 30 години, започвайки през 1988 година.

Сериалът "Чернобил" разказва за събитията от най-голямата предизвикана от човека катастрофа през ХХ век - инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил, случила се на 26 април 1986 година. Поредицата е продуцирана от американския телевизионен канал HBO и стартира през май. Според потребителите на сайта на Internet Movie Database (IMDB), към днешна дата проектът е най-популярното телевизионно предаване в историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай