Салата с диня? Пробвайте тези рецепти

Тя бързо създава усещането за ситост, а фолиевата киселина в нея нормализира обмяната на мазнините в организма

Салата с диня? Пробвайте тези рецепти | StandartNews.com

Динята съдържа 92% вода и е богата на целулоза, която влияе върху процеса на храносмилането. В нея има лесно усвоими въглехидрати (захари), витамин С (до 60 мг в 100 г), В1, В3, РР , соли на магнезия, калия, желязото, никела, хлора; каротин и фолиева киселина, която участва в процеса на кръвотворене. В 100 г диня има 38 ккал.

Лечебни свойства

  • 150 г диня са достатъчни, за да удовлетворят ежедневната потребност на здравия човек от магнезий.  
  • Динята извежда холерстерола извън организма.
  • Препоръчва се при заболявания на бъбреците и жлъчката.
  • Динята е идеално средство в борбата с наднорменото тегло. Тя бързо създава усещането за ситост, а фолиевата киселина в нея нормализира обмяната на мазнините в организма.
  • Сокът от диня разтваря и извежда токсините от черния дроб.
  • По съдържание на желязо динята отстъпва само пред салатата и спанака. Затова се препоръчва при анемия.
  • Динята укрепва имунитета и подобрява тена на лицето.

Любопитно

  • Семките от диня и пъпеш са народно средство за повишаване на потентността - по ефективност, разбира се, не равностойно на виаграта, но поне са натурален продукт. Смлените на прах сухи динени семки трябва да се приемат по 1 ч.л. 3 пъти на ден. Пресните семки на пъпеша може да се дъвчат (достатъчни са 2-5 г на ден), но тъй като употребата им и особено предозирането може да навредят на слезката, към "дъвката" се добавя малко мед, за да се отстрани вредното влияние.

Сок с малини и мента

Необходими продукти: 500 г диня, 4-5 листенца мента, 175 г малини

Начин на приготвяне:Меката част на динята се почиства от семките и нарязва на парчета.Ментата се нарязва на ситно и заедно с малините и динените парчета се пуска в блендера или миксера.Полученият микс се прецежда и налива във високи чаши. По желание всяка чаша може да се украси с листенце от мента. 

Сладко от динени кори

Необходими продукти: 1 кг кори от диня, 2 г лимонтузу, водаЗа сиропа: 1 и 1/2 захар, 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:От корите се изрязва външният слой, а останалата от тях по-мека зелена част се нарязвана парченца с форма по желание.Парченцата се заливат с вода да ги покрие и се варят до омекване.Отцеждат се и се слагат в сиропа, сварен от посочените продукти.Варят се до прозрачност, като в края на варенето се добавя лимонтузу.

 

Салата от диня, ананас и сирене "Фета"

Необходими продукти: 1 диня, 250 г ананас, 100 г сирене "Фета", пресен босилек, 2 с.л. зехтин, сокът от 1 лимон, 100 г орехови ядки, черен пипер

Начин на приготвяне: Меката част на динята се нарязва на триъгълници, почиства се от семките и се нарежда в плато.Върху триъгълниците се нареждат парченца ананас, а върху тях се натрошава сиренето.Салатата се напръсква със зехтин, лимонов сок и се поръсва със счукани орехови ядки. По желание се поръсва и с млян черен пипер.

Салата с грозде

Необходими продукти: 1 малка диня, 250 г червено грозде, сокът от 1 лимон, 2 с.л. мед, 3-4 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне: Меката част на динята се почиства от семките и се нарязва на кубчета. Кубчетата се поставят в салатиера заедно с гроздовите зърна, нарязани на половинки и почистени от семките. Лимоновият сок, медът и портокаловият ликьор се смесват. С получения сос се заливат плодовете. Салатата се разбърква и се оставя за 1 час в хладилника. Поднася се полята със соса и украсена с мента.

 

Чийзкейк без печене

Необходими продукти:бисквити - 150 г, масло - 100 г краве, крема сирене - 500 г, диня - 500 г пасирана, захар - 1 ч.ч., желатин - 1 пакетче, пудра захар - 1 с.л.

Начин на приготвяне:Бисквитите се натрошават и се смесват със затопленото краве масло. Сместа се разпределя по дъното на форма и се оставя в хладилника.Желатинът се накисва във вода и се разтапя на водна баня. Сиренето се пасира. Добавят се захарта, пасираната диня и желатинът. Сместа се разбива, докато се получи пухкав крем.Той се изсипва върху блата и кейкът се прибира в хладилника за една нощ. Преди сервиране се украсява с резенчета диня и ментови листа по желание.

Салата "Капрезе" с редукция от балсамов оцет

Необходими продукти: 12 резена диня, нарязани на квадрати или кръгчета с приблизителни размери 7,5х1,5 см, без семките, 1/2 чаша балсамов оцет, 2 ч.л. пчелен мед, 200-250 г. моцарела, нарязана на 12 резенчета, сол и чер пипер на вкус, 1/4 чаша листа от пресен босилек, грубо накълцани, 2 ч.л. зехтин екстра върджин, 1 стрък босилек за украса

Начин на приготвяне: Поставете резените диня върху салфетки и покрийте с още салфетки, за да попият излишната течност.В малък тиган на среден огън оцета сложете оцета и меда, разбъркайте, за да се смесят, а когато закъкрят, намалете котлона. Разбърквайте от време на време, докато близо половината от сместа се изпари. (Не позволявайте да ври или да намалее повече от необходимото.) Оставете настрана да се поохлади.Върху голямо плато наредете резените диня, а върху всеки поставете резен сирене. Добавете сол и пипер на вкус, поръсете равномерно с босилековите листенца. Напръскайте със зехтин, а накрая и с редуцирания балсамов оцет. Украсете със стрък босилек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай