Димитров: Не приемаме бюджета за 2015 г. в този му вид

Димитров: Не приемаме бюджета за 2015 г. в този му вид | StandartNews.com

София. На този етап не приемаме бюджет 2015 г. в този вид, той е вреден за държавата, а не полезен. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Бюджетът за 2015 г. не генерира политики, които да водят към растеж. Това, че в него няма или има реформи е въпрос на гледна точка и на изменение. Няма мерки за стимулиране на икономиката и индустрията, доходите, за да може да борим дефлацията, посочи президентът на КНСБ, обясни Димитров, цитиран от БГНЕС.

В социалната сфера няма никакви гаранции за пенсионните права на хората, както и яснота за увеличението на пенсионната възраст, каза той. "Това ни притеснява силно, има възможност за други решения, както по отношение на минималната работна заплата, така и по отношение на всички останали доходи в бюджетните системи, които се намаляват с 10 %", коментира още синдикалистът.

В условията на намаляващи цени и спад на активността в икономиката трябва да се инжектира ликвидност и средства. Трябва да се харчи, няма друг лек. Другото е дефлация - надолу, затваряне на предприятия и по-лошо от 1997 г., когато беше хипер инфлацията, заяви още той.

Чухме нагласи от Министерство на икономиката да чуят и видят разработките ни с бизнеса, но не виждам да са отразени в бюджетната рамка подобни мерки, каза Димитров по повод срещата с министър Божидар Лукарски през миналата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай