Диети от целия свят

В Канада разчитат на супа, в Япония отслабват с ориз

Диети от целия свят | StandartNews.com

Повечето знаменитости разчитат на няколко известни диети, с които отслабват за роли, концерти, мачове и други големи събития. Някои гладуват, а други просто изключват вредните продукти от менюто си и обявяват, че спазват режим. Независимо какво е на мода в Холивуд, по света хората поддържат форма по разнообразни начини, които си струва да коментираме. Ето и някои от най-ефективните международни диети.

Канада

Консумацията на супа като единствено ястие вечер се препоръчва отдавна от диетолозите при необходимост от сваляне на килограми. Важното обаче е каква точно супа ще приготвите. Най-ефективната за изгаряне на мазнини и залъгване на глада е канадски патент - за първи път се прилага в престижна монреалска клиника върху пациенти с голямо наднормено тегло, подготвяни за сериозни операции. Освен че стопява 4 килограма само за седмица, прочиства организма, поддържайки го в добра кондиция.

Продукти: 4 скилидки чесън, 4 стръка праз, малка зелка, 2 глави лук, 2 домата, 3 стръка целина, 2 червени чушки, 2 малки патладжана, 3 литра вода, 3 дафинови листа, чубрица, магданоз, черен пипер и малко сол. Приготвяне: Зеленчуците се мият и обелват, нарязват се и се слагат в тенджера под налягане заедно с водата и подправките. Врат час. Без значение дали ще се пасира или не, супата се яде както топла, така и студена.

Консумирайте колкото искате супа. Богата на фибри и бавни въглехидрати, тя не съдържа абсолютно никакви мазнини. Моментално засища и ви позволява да издържите дълги часове, без дори да си помислите за храна. На ден освен супата пийте и литър и половина течности. Редувайте вода и зелен чай, за да изхвърлите максимално количество токсини. През първата седмица и през периода на стабилизиране забравете хляба, сладкишите, алкохола, подсладените газирани напитки. След като приключите с диетата, се захранете постепенно и в никакъв случай не се тъпчете като компенсация за претърпените страдания.

Супата се консумира всеки ден в продължение на седмица, като освен нея в менюто влизат и други храни. В първия ден консумирайте и плодове – без банани – в неограничени количества. За закуска си направете кафе или зелен чай. На втория ден яжте свободно и варени зеленчуци, без боб, картофи, грах или царевица. През третия яжте плодове и зеленчуци на корем. В четвъртия ден хапнете още и 250 грама обезмаслено кисело мляко. На петия ден добавете нетлъсто месо или риба – на пара или печени. През шестия ден може да се насладите на зеленчуци, месо или риба. В седмия ден включете ориз, приготвен без мазнина и подправки.

През следващите дни пристъпете към програмата за стабилизиране на теглото. Приемете повече храни, богати на протеини – яйца, риба, мляко, сирене, гарнирани със зеленчуци на пара. Постепенно върнете хляба в менюто – по една препечена филийка на ден, намазана с малко масло. По-нататък ще може да включите по-тлъсто месо, готвени ястия, леки десерти. Специалистите заключват, че диетата е ефикасна и безопасна, стига да не се практикува често, а само при необходимост. Захранването след диетата също трябва да бъде контролирано, за да се запазят резултатите.

Индия

Заради своите философски и религиозни принципи повечето индийци са почти пълни отрицатели на месото. Вталяването с тяхната вегетарианска диета е сравнително безопасно за здравето и ако забравите временно за месото, ще се отървете с 2 до 3 килограма много бързо.

Всеки ден консумирайте от 2 до 3 плода, но само в началото на отделните хранения. Сутрин, обед и вечер яжте сурови зеленчуци, подправени с кисело мляко, с лимон или слънчогледово олио. Поне два пъти дневно консумирайте и варени зеленчуци, най-вече под формата на супа. Веднъж прибавете към ястието боб, леща или ориз. Съчетавайте зеленчуците с обезмаслено сирене. За да не изгубите жизнения тонус, както и красотата на косата и здравето на ноктите, вземайте хранителни добавки на базата на бирена мая. През ден закусвайте с овесени ядки. Яжте бадеми, орехи, слънчогледови семки, лешници – в малки количества, тъй като са висококалорични. Пийте много вода и чай. Три пъти седмично консумирайте твърдо сварени яйца.

Менюто

На закуска си направете прясно изцеден сок, чай с мляко или лимон - но без захар, овесени ядки, чаша обезмаслено кисело мляко. За обяд хапнете салата от краставици с кисело мляко, сирене, варени моркови, както и пресни плодове. Вечерта – доматена салата, филийка пълнозърнест хляб, едно или две яйца, компот. Специалистите предупреждават, че сериозният недостатък на диетата е, че ни лишава от желязо и витамин В12.

Япония

Както знаем, дебели японки няма! Тайна им се крие в ориза, соята, рибата и морските дарове. Японското меню ще ви позволи да свалите до 5 килограма за месец, без да ви омърлушва физически и психически.

Оризът е цар – изцяло заменя хляба. Но трябва да се приготвя на пара или да се свари без никакви мазнини. Наблегнете на рибата и морските дарове – дори на закуска. Така ще понижите нивото на холестерола в кръвта и ще активизирате умствените си способности. Вместо със сол, подправяйте със соев сос, който има доказан профилактичен ефект при някои видове рак и при наличието на наследствена предразположеност към инфаркт или инсулт. Пийте поне 2 литра вода дневно, както и чай. Зеленият чай е мощен антиоксидант, пълен с витамин С и Е. Той предотвратява преждевременното състаряване на организма, противодейства на развитието на рака на дебелото черво, нормализира дейността на сърдечния мускул, ободрява, разгражда мазнините и има подчертан диуретичен ефект. На закуска, обяд и вечеря изяждайте по един плод за витамини и по 100 грама кисело мляко. Препоръчително е дори да се научите да използвате пръчици за хранене. Така ще ядете по-бавно, приемайки по-малко храна. Бавното дъвчене облекчава храносмилането. Няма да се тъпчете заради по-малките хапки, които взимате.

Диетолозите предупреждават – диетата да се прави веднъж годишно. Тя гарантира бързо отслабване, но по време на режима има сериозен недостиг на фибри, витамини и минерали. Отсъствието на зеленчуци води до мъчителна констипация. Диетата трябва да се съчетава с прием на комбинирани витамини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай