Депутати събират пари за сирийски бежанци

Изписаха бежанката Халя от родилното, недоносеното бебе остава в болницата

Депутати събират пари за сирийски бежанци | StandartNews.com

Хасково. Депутатката от Хасково Смиляна Нитова подхваща в парламента акция за събиране на дарения в помощ на сирийските бежанци у нас. Трогната от съдбата на 23-годишната сирийка Халя Мустафа, която по спешност преди седмица роди третото си дете в хасковската болница, народната представителка от БСП занесе лично дарение в АГ  - отделението. Тя предаде при изписването на майката в понеделник най-необходимите неща за новороденото и другите й две деца, придружена от известния хасковски уролог сириеца д-р Али Ел Кадри.

Смиляна Нотова има намерение да обедини колегите си около идеята да последват примера й с лични дарения за бежанците. Депутатката все още не е решила дали ще направи призива за акцията от парламентарната трибуна или ще опита да приобщи колегите си в кулоарите на Народното събрание.

Социалистката занесе помощта на емблематичната дата 9 септември, но посочи, че това е просто съвпадение, без търсен излишен ефект.

Бежанката Халя беше изписана в добро състояние. Бебенцето й обаче Аднан, което се роди с тегло 2 кг. в 8-ия месеца, остава в микропедиатрията на Хасковското АГ- отделение. Бебето е в стабилно състояние, но все още лекарите се въздържат с оптимистичните прогнози за здравословното му състояние. Медиците не се наемат да кажат и на 100 % дали сегашното състояние на сирийчето ще има сериозни последствия за развитието му.

Според неонатолозите, въпреки че критичният период за момченцето е минал, ще се наложи продължителен възстановителен период.

Предстои да бъде направена поредна ехография на мозъка. Педиатрите ще уточняват и дали сърдечния шум на момченцето е заради факта, че е родено недоносено или става въпрос за сърдечна недостатъчност. Трябва да се стабилизира и храненето му. Лекарите предполагат, че преждевременното раждане е било предизвикано от инфекция на майкта, както и покрай емоциите при бягството на Халя и семейството й от Сирия, пешите преходи, които бременната е трябвало да измине докато пресече нелегално границата на България. Все още лекарите не дават точен срок за изписването на бебето.

От ръководството на болницата са предложили на родилката да остане в акушеро-гинекологичното отделение колкото е необходимо, за да бъде близо до болното си бебе. Халя обаче е отказала и е решила да се прибере при съпруга си и другите си бебета- момченце и момиченце на по 1 г. и 3 м. в бежанския лагер, където са настанени.

Щефът на Хасковската болница д-р Славчо Близнаков уреди и линейка, която да транспортира сирийката до центъра в Любимец.
„Благодаря на всички от все сърце. На цялата българска общественост, която ми съчувства в трудния момент." каза на излизане от здравното заведение Халя. Бежанката сърдечно благодари за грижите и на екипа на отделението. За Аднан и другите си две деца си пожела „Щастлив и спокоен живот, където съдбата определи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай