Ден за торта в яслите

Ден за торта в яслите | StandartNews.com

София. Малчуганите в яслите ще могат да ядат само веднъж в седмицата торта, паста или реване. Това предвиждат правилата в новата Наредба 2 на здравното министерство. Те влизат в сила от септември и трябва да осигурят здравословно хранене на малчуганите в яслите и детските кухни. Подобни правила вече има за учениците и децата в градините.

В менюто на малчуганите са сведени до минимум захарта, солта и мазнините. Те трябва да ядат млечни продукти всеки ден. Предвидили сме децата да консумират пълномаслено мляко над 3%, каза доц. Веселка Дулева, началник отдел "Храни и хранене" в Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Прясното мляко за децата под 1 година пък е забранено. Освен това сиренето и изварата трябва да бъдат обезмаслени. Киселото мляко пък трябва да е без захар, освен ако в него няма овесени ядки. Забранени са млечните продукти с добавени растителни мазнини.

Децата трябва да ядат само месо без сухожилия и тлъстини, а пилешкото да се сервира без кожа, обясни още доц. Дулева. Забранено е предлагането на промишлено произведени кайма, кебапчета, кюфтета и карначета. Освен това не се разрешават кренвирши, салами, наденици, филета, шунка, обясни доц. Дулева. В Наредбата се предвижда и мляното месо да е с ниско съдържание на мазнини - не повече от 12,5%, и с малко сол. Освен това се дава превес на мляното телешко. В смес със свинско пък телешкото месо трябва да е най-малко 60%.

Децата трябва да приемат и всеки ден плодове. Те могат да са под формата на салата или цели. Изискването обаче е да са сезонни, а не консервирани. Децата трябва да ядат и поне веднъж седмично риба.

Децата трябва да имат достъп постоянно и до вода. Чай, боза, айрян и плодови млека пък са разрешените напитки. Айрянът обаче трябва да е направен от вода и кисело мляко и да няма сол, обясни доц. Дулева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай