Делото срещу кмета на Попово влезе в заключителна фаза

Людмил Веселинов не се счита виновен

Делото срещу кмета на Попово влезе в заключителна фаза | StandartNews.com

Попово. Делото срещу кмета на Попово Людмил Веселинов навлезе в заключителната си фаза.

В края на съдебното заседание, по време на което бяха разпитани 23 свидетели, окръжният съд в Разград изслуша заключителните пледоарии на обвинението и защитата и обяви, че ще се произнесе в срок.

Кметът Веселинов не се призна за виновен за сделка, която прокуратурата счита за спекулативна. През февруари 2009 година кметът е подписал заповед, с която фирма "Екопетролиум" купува общински парцел от 1840 кв.м. срещу 69 хил. лв. Дни по-късно купувачът препродава терена на друго дружество, собственик на международна верига хипермаркети. Според обвинението е налице престъпление по служба, защото първоначалната продажба е била извършена на занижени цени.

Защитата на кмета обаче оспорва прокурорската теза, с твърдението, че става дума за законосъобразни действия. Самият Веселинов обяви пред съда, че по време на 22 годишното си кметуване винаги се е ръководил от интересите на местната общност. Той определи процеса като политическа атака срещу него и обвини прокуратурата, че е станала говорител и "частен обвинител" на хора от опозицията в града, които се стремяли към дискредитирането му.

Съдебната сага за продажбата на земя, върху която днес е изграден хипермаркет ,започна през 2009 г. Делото, което трябваше да се гледа в Търговище, но бе прехвърлено в Разград,защото магистратите от съседната област си направиха отвод. Първата инстанция в лицето на разградския районен съд постанови оправдателна присъда, но обвинението протестира и процесът бе възобновен. Междувременно противници на кмета организираха протестен митинг пред съда в Разград, обвинявайки в корупция магистратите, постановили оправданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай