Дъжд от оставки в научния фонд

Шестима напуснаха ръководството

Дъжд от оставки в научния фонд | StandartNews.com

София. Дъжд от оставки във Фонд "Научни изследвания". Шестима членове на ръководството му са напуснали, съобщи министърът на образованието академик Стефан Воденичаров . Оставка е подал и управителят на фонда Христо Петров, който е изпълнявал длъжността юрист-консулт.

Напусналите са представители на БАН, Софийския университет и Министерството на финансите. На срещата с журналисти в образователното министерство във вторник присъстват министърът на икономиката Делян Добрев, ректори на университети, ректорът на Селскостопанската академия, представители на ръководството на БАН и учени.

Бойко: Изчистих ви терена

По-късно при тях дойде и премиерът Бойко Борисов. "Трябва да се анулира целият конкурс за проекти във фонда "Научни изследвания"", заяви той. „Това, което е зависело от мен, съм го направил. Сега трябва да се разберете. Това, което поискахте – министър, фонд, съм ви изчистил терена. Моят съвет към вас е – намерете най-добрия арбитър между вас. Ние не може да сме ви арбитър", коментира премиерът.

Той призова за още малко търпение. "Преди 15 дена имахме една ситуация, сега нещата са други. Моля ви за търпение и мъдрост”, каза Борисов. „Разбирам, че съм взел най-правилното решение с отстраняването на министъра”, заяви още той. „От дискусията виждам няколко проблема. От една страна - всички искат академична автономност, от друга страна - ние да определим критерии за това кой да е професор. Вие сте разумни хора и съм убеден, че ректорският съвет би могъл да намери едно добро име”, каза премиерът.

Проверката на фонда е предадена в прокуратурата, заяви Борисов. „И 2008 г. е имало проверка, Станишев среща ли се с вас, даде ли я на прокуратурата?”, попита той учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай