Дават по 350 лева за СПА на ЧНГ

Дават по 350 лева за СПА на ЧНГ | StandartNews.com

Голямото завръщане след новогодишните празници ще съвпадне и с обилен сняг, предупредиха министри и метеоролози. Стотици хиляди автомобили ще има по пътищата, които ще пътуват след купоните в големите градове. Януари пък ще дойде с кучи студ.

Повечето хора залагат на купон у дома

Около 370 хиляди души ще пътуват за Нова година на различни места в страната. Над 75% от тях предпочитат да празнуват в домашна обстановка, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Това означава, че повечето от тръгналите на път за Новогодишните празници ще купонясват в домовете на приятели и роднини.

Малко от тях са предпочели да посрещнат 2016 г. по хотели. Всеки от тях ще похарчи за 3-дневния пакет средно около 350 лева. Най-желани за новогодишен релакс се оказаха курортите, които предлагат балнео, СПА и уелнес услуги. Хората са резервирали отдавна базите във Велинград, Хисаря, Кюстендил, Сандански, Девин и Поморие. На второ място за празниците са зимните курорти, предназначени за любителите на зимните спортове - Банско, Боровец и Пампорово, а на трето са уютни малки къщи за гости, вили и семейни хотели в Източните Родопи и Източна Стара планина.

Цените на кувертите по ресторантите за Новогодишната нощ варират от 75 до 230 лева. Най-масово се резервират заведения, които предлагат храна и напитки на цени между 80 и 110 лева.

350 000 коли се връщат на 3 януари

Полицаи със задача да регулират трафика, глобяват само топджигити

Очакват ад по пътищата в неделя заради многото автомобили и сняг

Над 350 000 автомобила ще се завърнат на 3 януари от новогодишните празненства, изчисляват експерти от Пътна полиция. "Само трафикът към София ще е около 200 000 автомобила", заяви началникът на отдел "Пътна полиция" Бойко Рановски. Натоварено ще е и движението около градовете Пловдив, Варна и Бургас, както и в участъка Русе-Бяла-Велико Търново.
"Тежък трафик със силен снеговалеж или обилни дъждове се очаква на 3 януари", предупреди регионалният министър Лиляна Павлова. Тя призова пътуващите да тръгват с пълни резервоари, подготвени със зимни гуми, а там, където се изисква, и с вериги.

В 14 часа днес 40 полицейски екипа заедно с инспектори от Агенция Пътна инфраструктура спираха товарните камиони над 12 тона, за да улеснят движението. Същото ограничение ще се повтори и на 3 януари. И тогава от 14 до 20 часа магистралите и основните пътни артерии към Кулата и Калотина ще бъдат затворени за тировете.
"По пътя София-Калотина камионите ще бъдат спирани до магазин "Метро", по пътя за Перник на пресечката за язовир "Студена", по пътя за Кюстендил на пътен възел Кочериново, затворено ще е околовръстното на Благоевград, ще спираме камионите и в района на Петрич", обясни днес пред "Стандарт" комисар Рановски. Той разкри, че от Пътна полиция са дали указания на униформените за дните на голямото придвижване - да подпомагат и регулират движението, а не толкова да санкционират шофьорите за нарушения.

"Това обаче не означава, че ако има агресивни водачи и такива, които явно показват неуважение към правилата за движение, няма да бъде взето отношение спрямо тях", отсече Рановски. Полицаите ще следят автомобилите да не задръстват аварийната лента на магистралите, за да могат в тях да се придвижват линейки или специални автомобили за екстремни случаи.

За да се улесни трафикът, по време на празниците се променя и организацията на движение на Владая днес и днес са пуснати две ленти за движение в посока София - Перник. На 3 януари движението ще е обратно - за улеснение на пристигащите в столицата шофьори пък ще има две ленти към София. Алтернатива на първокласния път през Владая е автомагистрала "Люлин". От Пътна полиция са категорични, че няма затворени или стеснени участъци заради ремонти, тъй като те вече са приключили заради ниските температури.

Според специалното приложение на АПИ "ЛИМА" по магистрала "Тракия" автомобилите трябва да се движат с повишено внимание в участъка Деветак-Ветрен около Карнобат, както и на изхода за Карнобат, където по една от лентите за движение са стеснени заради опасност на пътя. Не се използва и една от лентите по пътя между къмпинг "Зодиак" и Рилския манастир заради ремонтни работи.

От проходите затворен е единствено Върбишкият, съобщават от Пътната агенция. Специални ограничения за товарните автомобили има на Петрохан, където е забранено движението на камиони над 10 тона, и Дюлинския - за камиони над 3,5 тона. Заради интензивното движение особено на изходите на София по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и път Е-79 - София - Кулата шофьорите трябва да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на Пътна полиция, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението, съветват от АПИ.

Лепа Брена - бонус за нашите в Белград

Българи окупираха хотелите в центъра на Белград. Изненадващо те получиха и бонус, след като пристигнаха в сръбската столица. Оказа се, че в Новогодишната нощ пред Народната скупщина ще има концерт на Лепа Брена. В хотел "Парк" най-много са гостите от България, всички апартаменти и двойни стаи са резервирани главно за няколко дни, обикновено от 30 декември до 2 или 3 януари. Българи са завзели и хотел "Мажестик", като само няколко стаи са останали за гости от други съседни страни, пише "Вечерне новости". Хотелиерите в Белград са определили с 10% по-ниски цени за нощувките в сравнение с миналата година.

Междувременно днес преди обяд километрични опашки от автобуси и леки автомобили имаше на Калотина. Тапата беше заради 25 рейса, които чакаха митническа проверка. "Намираме се на митницата в Калотина, в момента има 25 автобуса на опашката. Има за Нови Сад, за Белград, за Крагуевац...", оплака се един от чакащите шофьори. "Всеки автобус минава за 10-15 минути, което прави близо 4-5 часа висене. Също така вали и доста интензивен сняг. За автомобилите обстановката е спокойна и няма опашки", каза още той пред Блиц.

Гърция и Париж - хит за наздравиците

Около 240 хиляди българи ще посрещнат Нова година в чужбина, обяви Румен Драганов от Института за анализи в туризма. По-голямата част от тях вече са в съседните ни страни. В Сърбия ще празнуват около 6000 българи, в Македония 3500, а в Гърция - 85 000. В страната на Алексис Ципрас са нашенци, които вече са били на почивка или други купони. Интерес има и към Европа. Много българи отпътуваха за Германия, Испания и Италия. Тази година е по-голям и интересът към Париж въпреки кървавите атентати, които разтърсиха френската столица през годината. Не по-малък се оказа и интересът към Виена, който е породен от новогодишния концерт на Виенската филхармония. Средната цена за едно пътуване в чужбина за ЧНГ е 780 лева.

Близо 6000 българи пък са избрали по-екзотични дестинации като Тайланд, Куба, Виетнам и Дубай.
Около 110 хил. пък са чужденците, които ще посрещнат 2016-та година в България. Най-много гости ще имаме от Гърция и Румъния. Тази година има и значителен интерес на чужденци от европейски страни - Австрия, Франция, Германия, Испания и Италия.

МВР: Не хвърляйте пиратки до блоковете

Не хвърляйте пиратки в близост до жилищните блокове, посъветваха от МВР. Така може да уцелите някой от празнуващите или да причините пожар на балконите.
Не забравяйте, че неправилното използване на взривни вещества води до тежки наранявания и осакатявания за цял живот, казват полицейските експерти.
Всеки такъв продукт трябва да е в оригинална опаковка и придружен с инструкция за употреба на български език. Прочетете я и непременно спазвайте указанията, съветват униформените. Забранена е продажбата и употребата на пиротехнически изделия видимо повредени - разкъсана опаковка, фитил и др.

Хващат по 300 души на седмица с алкохол

Всяка седмица залавяме между 200 и 2300 души, които шофират след употреба на алкохол. Това е устойчива тенденция за последните 6 месеца, твърди шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.
При проверките в периода между 21 и 27 декември са хванати над 290 души, качили се в автомобила след употреба на алкохол. От тях 144 души са имали над 1,2 промила алкохол в кръвта, каза комисарят.
Полицаите хващат и по над 300 души, шофиращи или без шофьорска книжка, или с отнето свидетелство за управление. Затова МВР е предложило в подобни случаи автомобилът да бъде спиран от движение, а регистрационните му табели да бъдат сваляни. Предложението вече е минало на първо четене в комисиите в Народното събрание.

Кукерите се събуждат в Разлог

По традиция всяка година на първи януари се провежда Новогодишен кукерски карнавал в Разлог. Моми и ергени, облечени в традиционни разложки носии, и кукери представят обичая по гонене на злите сили и танцуват за здраве и берекет на всички жители на общината. Хиляди са участниците във фестивала "Старчевата", който се посещава и от много наши и чужди туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай