Даваме ваучери за храни на българи в Украйна

Даваме ваучери за храни на българи в Украйна | StandartNews.com

Ваучери за храни ще дава България на представители на родното малцинство в Украйна. Това обяви външният министър Даниел Митов, който бе част от делегацията на президента Росен Плевнелиев в Украйна.

"Ние постигнахме споразумение за хуманитарна помощ на представители на българската общност, обясни външният министър. Българите в Украйна са най-голямата ни общност зад граница и наброява 250 хиляди души. Ние нямаме възможност да даряваме направо хранителни продукти, затова ще го направим чрез ваучери, с които те ще могат да си купят каквото им е нужно. По време на посещението ми, за първи път заедно с моя колега външният министър на Украйна, посетихме като част от един екип районите, населени с българи в Украйна. Тези посещения ще се превърнат в традиция. Ние ще помагаме на българите и да пишат и защитават, както и да изпълняват европроекти", допълни министърът.

"Повече стипендии за следване у нас на българи от Украйна ще предостави страната ни", обяви президентът Росен Плевнелиев при срещата си с представители на родната общност от цяла Украйна в Киев.

"Това е най-важната ми среща, а вие отваряте вратата ни към политиката с Украйна, заяви държавният глава. Ние се договорихме при срещите ми в Киев да направим бизнес инкубатори, както и да подобрим пътя от Украйна към България", обясни президентът.

Той обяви, че у нас липсват програмисти и предложи на българи от Украйна да работят у нас. "Стипендиите, които ще се отпускат от следващата година за българските студенти от Украйна, ще бъдат увеличени с 10 %", обяви зам.-образователният министър Костадин Костадинов, който също бе част от делегацията на президента.

"Работим и за увеличаване на квотата на украинските студенти от български произход у нас", допълни Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай