Четирима първолаци в битка за място

Семейни династии пълнят паралелките, в най-желаните школа 10 чакат за бройка

Четирима първолаци в битка за място | StandartNews.com

София. Четирима първолаци ще се борят за място до края на кампанията по приема, която изтича на 31 май. Това прогнозираха пред "Стандарт" директори на водещи столични училища. До днес, въпреки че кампанията официално не беше стартирала, в много от школата вече има по трима кандидати за едно свободно място.

Най-много са желаещите за 107 СОУ и Италианския лицей в столицата. В първото училище, което е филиал на Националната природо-математическа гимназия, десет дечица чакат за едно свободно място. По трима се борят за класиране пък в около 20 столични училища, повечето от които се намират предимно в центъра, разказа директорът на 51 СОУ Асен Александров. Той сподели, че някои от родителите се регистрират при баби и дядовци, които живеят близо до школото, за да получат повече точки при класирането.

Причината е, че там, както и в повечето училища, критериите за подбор включват близост по местоживеене. "Нямаме начини да проверим дали наистина живеят там, където са написали в документите. Научаваме едва след края на класирането от недоволни майки, че има хора, които са злоупотребили с адресната регистрация", каза той. 51 СОУ е сред школата, които имат и един спорен критерий, около който се вдигна доста шум - то приема с предимство деца на родители, които са учили навремето в същото школо. "Записваме по този начин около 15 деца, но повечето от тях отговарят и на другото изискване - за местоживеене наблизо", поясни Александров. Идеята по този начин е училището да осигури своеобразна приемственост в семейството. В 119 СОУ обаче "династиите" пълнят цели паралелки, сподели директорът Диян Стаматов. Миналата година по този начин училището приело над 30 деца, което означава поне един клас. "Тази година обаче установихме, че критерият е неудачен, и го отменихме", сподели той.

Директори разказаха, че ако прекалено много деца на финала наберат еднакъв брой точки, в крайна сметка класирането ще бъде според това, кога е подадена молбата. Това означава, че родителите, които са подали документи първи, са с най-големи шансове да излязат начело в класирането. Проблемът при избора на място за първолака от години е, че в София няма рейтингова система на училищата. Така на практика родители подават документи на базата на дочуто от познати или прочетена информация във форумите. Любопитното е, че невинаги най-търсените училища за първолаци са тези, които се справят най-добре с външното оценяване след 4 клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай