Бургас закъса за доброволци

Бургас закъса за доброволци | StandartNews.com

Дърво потроши жена, астрономите от Рожен три дни без ток

След бурите и снеговете, докарани от урагана Гонсало, страната бавно започва да се съвзема. Бургас обяви, че спешно се нуждае от доброволци, които да помагат в наводнените райони. Екипите на кметството са недостатъчни, за да се справят с тежката ситуация. Едва 15 души работят в най-критичните райони - вилна зона Черниците и манастира в местността Аязмото, които са потопени от водната стихия. "Преди близо два месеца бяхме в кампания и дойдоха доброволци, сега изборите минаха и сами ще трябва да се справяме", редяха пострадалите хора. Общински екипи обикалят селищата и подробно описват нанесените щети след пороите. Ситуацията е овладяна, но все още има проблеми с тока в рибарското селище Ченгене скеле, а село Извор е без вода. Бедственото положение в Бургас няма да бъде отменено, докато не се възстановят пораженията и не се създадат нормални условия за живот на пострадалите домакинства. Денонощно се следят всички язовири и водоеми в региона. Хидроинженери до часове трябва да кажат как да се укрепи спукана язовирна стена над село Извор.
Паднало дърво от бурята пък строши краката на поморийка. Пострадалата жена е Атанаска Гъркова на 74 г. Върху нея паднал висок 10 метра кипарис.

Без ток повече от три денонощия са и учените в Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Те не могат да излязат от станцията, тъй като пътят е затворен от десетки паднали дървета. Астрономите разчистили част от счупените от снега стволове, но през нощта нови дървета са затрупали пътя и научният комплекс в понеделник отново остана откъснат. Зам.-директорът Никола Петров не успя да тръгне за Пловдив, където в понеделник имаше лекция в университета.
"Три дни без ток навръх баира - това е безумие. Трябва да имаме моторна резачка, трактор за разчистване на пътя, генератор. Много бих искал, но откъде и как една организация, занимаваща се с наука и научни изследвания, може да си изкара пари за ротори и верижни машини", каза астрономът.

50 училища в цялата страна бяха затворени вчера заради влошени метеорологични условия и лоша пътна обстановка, съобщиха от МОН. Най-много школа са хлопнали кепенци в област Габрово - 31.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай