Бум на интереса към хеви метъла през пандемията

По думите на психолози тежката музика може да абсорбира гнева

Бум на интереса към хеви метъла през пандемията | StandartNews.com

Бум на интереса към хеви метъл музиката по време на пандемията. На какво са дължи тази тенденция и кои песни са добили най-голяма популярност в мрежата? 

Песента „Nothing else matters” е емблема на американската хевиметъл група „Металика“. Тя се появява на бял свят преди 30 години, но популярността й се увеличи драстично именно през последните месеци. За да премине бариерата от 1 милиард гледания в YouTube. В пандемията подобно постижение постигнаха хитови песни на „Линкин парк“ и на Бон Джоуви.

Според Васко Кръпката хеви метълът става все по-слушана музика от мъжете. И все по-голям блян за рок кариера от жените.

„Все повече момичета, забележете… искат да са рок певици. Това е страхотна тенденция за България. Подписвам се с двете ръце“, казва той. Музикантът смята, че възкресението на класическите метъл групи се дължи на липсата на нови рок гиганти.

„Висшият пилотаж е хем да си известен, хем да си ъндърграунд. „Металика” го владеят на 100 процента“, каза Васко Кръпката пред Нова.

По думите на психолози тежката музика може да абсорбира гнева.

„Особено в ситуации, в които сме изнервени, отегчени. Това е тип позитивна регресия – търсим и веднага ни идва нещо наум, което ни е карало да се чувстваме добре“, обяснява психологът Маргарита Бакрачева.

И допълва, че хората, без да осъзнават, използват музиката като терапия. Според Васко Кръпката вниманието на новото поколение към хеви метъла се дължи и на силното бунтарско послание.

 „При блуса, при джаза – там са по-спокойни нещата, докато при метала има едно – „да биеш шута на проблемите“. А не просто да ги възпееш. Това е рицарско“, казва музикантът. Но добавя, че урокът, който тази музика оставя след себе си, е друг:

„Да бъдеш добър човек. Да срещнеш любовта“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай