Брюксел е против връщането на пушенето

Брюксел е против връщането на пушенето | StandartNews.com

Брюксел. Еврокомисията е против промяна в режима за тютюнопушене в България, тъй като това противоречи усилията на Европейския съюз за ограничаването му. В писмо до българския евродепутат Моника Панайотова еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг пише, че „подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места".

Възстановяването на по-либерален режим за тютюнопушенето на обществени места беше едно от обещанията на БСП преди изборите и се очаква скоро да бъде обсъдено в парламента, въпреки критиките. Въведената преди повече от година забрана за пушене срещна и съпротива - основно от собствениците на заведения. Заедно с тях обаче има и демонстрации в подкрепа на решението.

В отговора на Тонио Борг до българския евродепутат се посочва още, че според проучвания, финансирани от Еврокомисията, тютюнът е причината за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година.

„Съгласно консервативни оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 000 възрастни, сред които 19 000 непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното си място (7 300)", пише в отговора.

В него се припомня още, че има приета препоръка на ЕС от 2009 г., която приканва страните – членки да предприемат мерки срещу вторичния тютюнев дим не по-късно от ноември 2012 г.

„Въпреки, че тази препоръка не е правно обвързваща, България е страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Конвенцията от своя страна е обвързващ международен договор с разпоредби, по силата на които страните по нея се задължават да защитават своите граждани от тютюнопушенето на закрити работни места, в обществения транспорт, закрити и други обществени места", пише още в писмото на еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай