Брюксел е против облекчаване на режима за пушене

Брюксел е против облекчаване на режима за пушене | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия не одобрява облекчаването на режима за тютюнопушене, включително и в България. Това заяви в Брюксел европейския комисар по здравеопазването, цитиран от бТВ. За първи път в Брюксел беше отбелязан Денят на бившия пушач.

България е сред страните в Европа, въвела най-строги мерки срещу тютюнопушенето. Ние сме една от 8-те държави забранили тютюнопушенето на закрити обществени места и една от трите държави, в които има пълна забрана за пушене в хотели.

До няколко месеца европейският парламент трябва да приеме директивата за тютюневите изделия, която цели да ограничи пушенето. Срокът за изпълнение ще бъде дълъг - между 18 месеца и 3 години.

„Правителствата са съгласни да приемат директивата. А тя е, че тютюнът трябва да изглежда като тютюн, а не като сладкиш. И че тютюнът трябва да има вкус на тютюн, а характеризиращите аромати трябва да бъдат забранени. Знам, че в България се чуваше, че не може да се добавя захар. Не е така, може да се добавя захар, но не може да се добавя например ментол. Защото имаме изследвания, които показват, че те насърчават пушенето", обясни Тониo Борг, еврокомисар по здравеопазване

„39% от младите хора пушат, в сравнение с 27% средно за Европа. И наистина тревожното е, че българските момичета са на второ място в Европа по тютюнопушене", обясни Моника Панайотова, депутат от ЕНП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай