Боже, къде са детето и къщата

Боже, къде са детето и къщата | StandartNews.com

Единадесет души, сред които две деца, загинаха след потопа във Варна. Жертвите в Добрич са три. Все още има хора в неизвестност. Бедствено положение бе обявено в няколко области в страната, сред които и Велико Търново. Понеделник е обявен за ден на национален траур.

Стихията взе 11 жертви във Варна и три в Добрич

Сякаш небето се отвори и ни прати този ад. Господи, защо, ридаеха хората във Варна и Добрич, които преживяха истински апокалипсис.

Неочакваната приливна вълна заля хора и къщи в кв. "Аспарухово" на морската ни столица, повлече трупове и захвърли паркирани коли като кибритени кутийки направо в морето. Жертвите на вълната убиец във Варна са 11, а в Добрич - 3.

"Боже, къде ми е къщата, къде ми е детето", пищеше жена сред руините, останали след гибелната водна стихия на улица "Розова долина" в Аспарухово. Тя изпадна в несвяст, когато й се притекоха на помощ доброволци от Червения кръст. Това е майката на удавеното момченце, което стана първа жертва на стихията в четвъртък вечерта. Никоя от струпаните наоколо жени от ромската махала в шока дори не можа да се сети за името й. Видях тялото на детето докато плуваше вече мъртво, но се чудих как да спасявам живите наоколо, разказа възрастен мъж. "Господи, благодаря ти, че сме живи", ридаеше Румяна Иванова, която със съпруга си, инвалид като нея, успели да изскочат навън от стаята при ударила вълна и да се качат на втория етаж при роднините си.

"Водата тръгна около 18 часа. Потокът дойде от двете улици, височината беше 4 метра. Двете стихии се събраха ето тук, на площада. Имаше две дечица, играеха си. Един човек се опита да ги хване, едното успя да го спаси, но другото само го прихвана, но то се изплъзна и пороят го отнесе. Това е едното дете, което почина". Това разказа пред "Стандарт" 60-годишният Мехмед Сабдулов, който гледал прииждащата вода от стаята си, а пред погледа му стихията отнася трафопоста на неговата възраст. Другата жертва е човек на неговата възраст - Исмет. Лежал на легло от 4 години, след като го ударил инсулт. "Водата го отнесе заедно с леглото. Заедно с него и една жена - Айше. Ей там я намериха между две коли. Друга жена пък, ето от къщата до трафопоста, и тя сигурно е умряла. Синът й дойде и каза, че я няма, не могат да я намерят", казва Мехмед.

Сред жертвите във Варна са седем жени, две деца и двама мъже. Единият е открит удавен зад волана на потопената си кола. Сред изчезналите след стихията в Добричко е и овчар, за който спасителите не таят надежди да го открият жив. Кабинетът обяви понеделник, 23 юни, за ден на траур в памет на жертвите от бедствието.
Във Варна останали без стопани и преживели нощния човешки ад навсякъде виеха кучета. Хората в Аспарухово изкараха цялата нощ срещу петък будни. Едва днес следобед успяха да подремнат. Повечето от тях бяха на валериани.

Ужасени хора разказваха за бедствието. Видях труп на жена - около 35-годишна, разказа шокирана Пламена. Момичето работи в близката до морето газстанция. Била в офиса при пороя, след това ударила градушка, а изведнъж придошла вълната - не от морето, а от отсрещния край на квартала, където е ромската махала. Всичко изпочупи водата, завъртя колите и ги запрати в морето, а като се оттече - видях удавената жена, не сдържаше сълзите си момичето. Дойде много бързо - на метър-два височина, помете бодигарда на отсрещния супермаркет, хората пищяха наоколо, беше страшно, разказа Румен Атанасов. Претъпканият автобус, който идва от града по това време, спрял, но не могъл да отвори вратите, водата веднага нахлула вътре и шофьорът побързал да затвори.

Кой да е виновен - това е природа, едва ли някой е предположил, че дъждът ще направи такава голяма поразия, коментираше шеф на сладкарски цех, съжалявайки откровено обаче не за своя погубен бизнес, а за жертвите. Всъщност тях без да ги познават, повечето хора от квартала ги оплакваха цяла нощ на глас.

Ученици извадиха удавен инвалид

Във водния ад в Добрич момчета се хвърлиха да спасяват съсед инвалид. Мехмед и Синан на по 18 години разказаха, че избили вратата на комшия по ул. "Осъм", който бил инвалид и се придвижвал с патерици. Но когато влезли, човекът вече се бил удавил. Момчетата просто сложили тялото му върху вратата и го пуснали като в лодка. Къщите на семействата на Мехмед и Синан също са наводнение от придошлата вода. Затова и те са сред хората, потърсили подслон в зала "Добротица" след развилнялата се стихия. Шефът на БЧК в района д-р Артюн Еринозов уточни, че осигуряват легла, одеяла и храна за хората, които са в зала "Добротица". Ерол от Добрич пък разказа, че след като извел съпругата, тъщата и двете си деца, се притекъл на помощ и през прозореца измъкнал съседка по ул. "Осъм" и двете й деца.

Не включили сирените, за да не всяват паника

Във фаталната нощ на четвъртък срещу петък системата за ранно оповестяване за случилото се бедствие не е задействана. Според шефа на "Противопожарна безопасност и защита на населението" във Варна комисар Тихомир Тотев сирените не били включени, "за да не всяват допълнително паника сред хората". Той уточни, че решението не е зависело от него, а "отгоре".

Катери и водолази търсят 3 тела и в езеро

Военни с катер издирваха още трупове, които вълната от четвъртък вечерта може да е изхвърлила във Варненското езеро. По официална информация трима души още са в неизвестност, а не всички тела са намерени. Във водния басейн се гмурнаха и водолази от Военноморските сили. "В тази мътилка обаче видимостта е под 25 см.", обясни секретарят на Кризисния щаб при областната управа кап. Станко Станков. Катерът пък е извадил и над 70 автомобила от канала, докладва шефът на "Противопожарна безопасност и защита на населението" комисар Тихомир Тотев. На пътя има и няколко камиона, чиито собственици не са известни. За закъсалите автомобили е осигурен военен кран.

И Аксаково бедства, вадят 200 варненци

Бедствието във Варненско продължи да завзема още територии. Язовир "Ботево" преля, а река Батовска заля и кв. "Аксаково". Кметът на общината обяви бедствено положение и готовност да евакуира 200 души от селата Ботево и Засмяно, тъй като има опасност от преливане на двата язовира - "Ботево" и "Засмяно". Още в петък сутринта бяха евакуирани десетки възрастни хора от къщите им до опасните водоеми. Те са настанени при съселяни в по-високите части. Ако спре дъждът, може да се размине с преливането на двата язовира, казват експертите.

Най-тежко е положението в село Долище, което пострада изключително тежко още при пороя предните дни. От общината тъкмо бяха събрали откъртените отломки от асфалта, когато удари втората преливна вълна и превърна улиците буквално в дерета. Селото е разделено на две части и придвижването от едната в другата е невъзможно.
Залети са улиците, дворовете и приземните етажи в жилищни сгради в 10 села. Там хората са без ток и вода.

Военни вадят туристи с камиони в Албена

Блато преля и подкопа символа на курорта Албена - един от трите стъпаловидни хотела на първа линия "Гергана". Водата заля още пет хотела на първа линия и плажа. От стихията само чадърите зловещо стърчаха. Заради бедствието военни камиони и хеликоптери влязоха в Албена, за да спасят бедстващите туристи. Заради съмнения, че конструкцията на хотел "Гергана" е нарушена, спешно бяха евакуирани туристите от там към по-високите хотели. Мълвата, че стъпаловидната сграда е пропаднала, наклонила се е и е застрашена от срутване паникьоса туристите. Според част от работниците там рецепцията на хотела е пропаднала.

Два хеликоптера "Кугър" кръжаха, за да спасят от водния капан хора в курорта. Единият евакуира от въздуха мъж, който се качил върху фургон, за да се спаси от придошлата вода. По земя още близо 400 туристи бяха отведени с военни камиони ЗИЛ-131. Към 17 часа гостите на хотела бяха евакуирани, като всички са настанени в други хотели в курорта, а докато е траяла евакуацията, са били подсигурени с топли напитки, каза ръководителят на сектор "Спорт" в курорта Руслан Йорданов. Евакуирани са и гости от хотел "Боряна", където продължава да няма ток, а ресторантът е наводнен. Йорданов обясни, че е паднал таванът на фоайето в "Гергана". Той обаче бе категоричен, че няма опасност от срутване на хотела. По-рано през деня областният управител на Добрич Недко Марчев заяви, че сградата може да падне.

Причината за трагедията в курорта се оказа блато от резерват Балтата до хотел "Гергана", което преля от придошлата река Батовска, която се влива в него и предизвика наводнението.

Военните хеликоптери са евакуирали двадесетина чужденци, сред които и китайци от добричкото село Прилеп. В хотелски комплекс в селото е имало международна конференция и тъй като пътят от и до селото е бил отрязан от прелялата река Батовска, се е наложила намесата на военните вертолети, за да могат чужденците да не изтърват полетите си, каза кметският наместник.

Вадят 50 см тумор без ток

Доктори правиха операция кв. "Аспарухово" на включени агрегати. Онкоболницата "Д-р Марко А. Марков - Варна" останала без ток от 19 часа в четвъртък. Веднага били пуснати агрегатите, за които е осигурено гориво за два-три дни. Въпреки кризисната ситуация операциите не спират, обясни шефът на лечебницата д-р Кирил Киров. В четвъртък вечерта от пациент на 69 години е изваден рекордно голям тумор - с диаметър близо 50 см.
"Операцията мина успешно", увери д-р Киров.

В болницата са настанени още около 20 пациенти.

Заради внезапното бедствие се е наложило дневният екип от лекари и медицински персонал от четвъртък да остане и през нощта срещу петък.

Опасност от срутване на Аспаруховия мост

Опасност от срутване затвори едното платно на Аспаруховия мост, съобщиха от варненската полиция. На мястото се е образувала рекордна тапа, което е затруднило преминаването на линейки и автомобили на спасителните отряди. Затворено е платното от най-тежко засегнатия квартал "Аспарухово" към Варна. В другото колите се движат двупосочно. От полицията призоваха да не се минава по моста, а ако придвижването в тази посока е наложително, да се ползва обходният маршрут - старият път за Бургас през отбивката за Крушките - Боровец - Кантара - квартал "Аспарухово".

"Важно е да се осигури свободно движение по единственото платно на моста, за да може спасителните екипи и линейките да стигат бързо в бедстващото "Аспарухово" до нуждаещите се", обясняват полицаите.

Търсят лопати и ботуши за доброволците

Доброволци от няколко големи града в страната тръгнаха към Варна, за да помагат. В социалната мрежа facebook бе създадена и координираща група, в която се включиха над 13 000 души. Фирма "Етап-Адресс" АД извозваха хора, които имат желание да помогнат, безплатно от София до Варна. Превоз без пари бе осигурен и за варненци, като автобусите тръгваха от Катедралата. Доброволците чистят калта, отпадъците и дървесната маса. Очаква се и днес да има подобна организация. От общината във Варна обаче съобщиха още, че възниква недостиг на лопати, кофи и ботуши.

Ванга видяла "реки от трупове"

"Реки от трупове" в България през 2014 година е предсказала приживе пророчицата Ванга. Думите й записва украинският пътешественик и бизнесмен Анатолий Лубченко. Той посетил пророчицата малко преди кончината й през 1996 г. "Порои ще ни давят през късна пролет", е казала пророчицата, разказва struma.com. Пред Лубченко тя предсказва и друго. "Държавата ще преживее катаклизми, управляващите ще имат проблеми", е казала тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай