Боян Радев дари три римски паметника на НИМ

Боян Радев дари три римски паметника на НИМ | StandartNews.com

София. Изключително ценен дар получи днес Националният исторически музей от известния български спортист и колекционер Боян Радев. По случай 50-годишнината от началото на спортната си кариера той се раздели с три огромни мраморни релефа с надписи от края на II в. Шампионът определи дарението си като връх в живота, който може да се сравни с двете му олимпийски титли.

Двата от каменните паметници са запазени барелефи. Тежат по 1 тон, високи са по 1,5 м и са дебели 30 см. Единият от тях е надгробен паметник на момиче с красивото име Диавена, обясни директорът на музея проф. Божидар Димитров. То се е запазило дори в средновековна Византия - така се е наричала една крепост в Котленският Балкан.

Надписът на втория барелеф още не е разчетен от специалистите, но най-вероятно става въпрос за някакво посвещение. Третият дар, представлява само надпис и е частично запазен. Все пак става ясно, че той е също е посвещение от трима офицери от 26-а ала (подразделение, приблизително отговарящо на рота - б.р.) от Италийски легион, разквартирувана в Рациария, най-вероятно в чест на някакво божество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай