Богатите закусват в офиса, бедните ядат преди вечеря

Богатите закусват в офиса, бедните ядат преди вечеря | StandartNews.com

Учени търсят формула за полезна мазнина за вафлите и баничките

София. Хората с доходи над 1000 лв. обикновено закусват на бюрото или на път за работа. А тези, които взимат заплати до 600 лв., най-често пропускат сутрешното хранене, но пък хапват допълнително между обяда и вечерята. Това показват данните от изследване на начина на хранене на българите, направено за Юниливър България. То е проведено онлайн сред майки на възраст между 35 и 55 г.

Според данните от него 76% от дамите смятат закуската за най-важното ядене за деня, но по-голямата част от тях пропуска сутрешното хапване. За сметка на това обаче девет от десет жени вечерят толкова обилно, че на сутринта все още са сити. При избора на храна на първо място като критерий застава ползата на дадения продукт за здравето. Половината от българките посочват този показател като най-важен при избора на продукти за себе си и семействата си. На второ място застава съотношението цена - качество, а цената сама по себе си заема едва десето място в критериите, които определят избора на стока. Дамите у нас много добре познават полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, сочи още проучването. Те разпознават безпогрешно и вредните транс мазнини, които се съдържат в различни продукти, в това число и маргарините, произведени по стара технология.

В Европа тече сериозен спор по отношение на тези мазнини, защото те увреждат сърдечно-съдовата система, каза доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене. Според нея маргарините се делят на два вида - тези за промишлено производство и тези, които се продават за домашна употреба. Вторите обикновено са направени по нова технология, при която не се използва хидрогенирането. При промишлените маргарини, с които се правят банички и вафли, обаче се използват маргарини от стария тип, които съдържат вредните транс мазнини. В момента учените се опитват да създадат маргарин за промишлени нужди, който да позволява на продуктите да запазват формата си и в същото време да не са вредни за здравето, каза доц. Дулева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай