Блондинка с кон в гонка с мотор

Блондинка с кон в гонка с мотор | StandartNews.com

Над 100 четириноги аристократи с мегашоу на хиподрума в Банкя

Жребци танцуват фламенко, тежковози дърпат шейни като Рамбовци

Над 100 коня стягат мегашоу. Арена на грандиозния спектакъл ще стане хиподрумът в Банкя идната събота. Тогава за първи път от много години насам съоръжението ще оживее и ще се задъхва от конни атракциони.

Жокейката Радослава Антонова с бегови жребец - шампион за 2015 г. Тайланико ще премерят сили в гонка с мотоциклетистът Георги Гочев, републикански шампион по мотокрос и двукратен европейски шампион в супермото. Феновете на адреналина ще могат да видят на живо дали конят с блондинката или моторът КТМ ще финишират първи по 1600-метровата писта.
Иначе самото шоу ще започне точно в 10 часа на 26 септември с

пълния състав на Конния ескадрон на СДВР

18-те четириноги аристократи и полицаите ще покажат за първи път нова парадна демонстрация. Те ще тръгнат първо в една редица, после ще се пристроят в два и три реда. Много е трудно като дресировка да накараш животните да вървят в редица, признават треньорите. В демонстрацията конете на СДВР ще правят различни фигури на манежа - цилиндър, квадрат, хикс. В момента животните и полицаите усилено тренират именно за Първия фестивал на коня, който се организира от Българската асоциация по конен туризъм и община Банкя идната събота за 100-ия юбилеен брой на списание "Езда".

"Конете на Конната полиция са специално селектирани. Трябва да излязат няколко поколения, за да се догони нужната височина, да са издръжливи, мощни и много гъвкави. Те са поне две три глави над публиката - тоест около 2 метра. А ездачът му отгоре вече е на височина 2,50 м", казва дългогодишният главен редактор на "Езда" Катя Дончева. Четириногите полицаи се обучават в продължение на години с шумове, оръжие, тълпи, свирки. Ако до този кон падне бомбичка или димка, той няма да мръдне и ще чака командата на ездача си. "Това са най-железните коне на света и най-обучените", категорични са треньорите.

Веднага след Конния ескадрон на манежа ще стъпят

джигити от каскадьорската школа

на Димитър Кехайов - Красимир Симеонов и Цветелина Цанева. Те ще покажат уникална дресура и накрая ще покажат романтичен испански танц, почти фламенко. Двата коня - черен и бял, повече от 30 секунди ще останат изправени на задните си крака.

Квинтет от мотористи и десетина конници - само дами, ще представи шармантната модна дизайнерка Мира Бъчварова по време на фестивала, като така ще демонстрира и последната си колекция от екзотични тоалети, озаглавена "коне и мотори". Атракциите ще продължат с уестърн езда и с хвърляне на ласо от каубои. Друг гвоздей в програмата е надпреварата между двуколка срещу четириколка - гонка между запрежчик с кон от Рисиста порода и състезателя с АТВ от клуб "4х4 Адвенчър" Тодор Христов, участник в рали "Дакар".

Изданието под мотото "Конен фестивал - 1000 конски сили" ще събере на трасетата най-добрите български породи и ездачи. Всеки, решил да се наслади на шоуто, ще може да види Препускане с двуколки с коне от Рисиста порода на 2400 м дистанция. Ще има и 3 гонки, в които ще мерят сили коне от

Арабска и Чистокръвна английска порода

Всеки един от тях струва между 25 000 и 50 000 евра.
Последната и за мнозина най-атрактивна дисциплина на националния хиподрум в Банкя ще е надтегляния с тежковози.
От Балкана ще бъдат свалени работните коне от дърводобива. Това са огромни животни, всяко с тегло около тон. Те ще мерят сили, като ще теглят шейна с товар 3,5 тона. "Това е една от любимите дисциплини на населението в България. При всяко такова "състезание" се събират по 3-4000 зрители по села и паланки", казва Катя Дончева.

И допълва, че на хиподрума в Банкя ще има файтони, каляска с впряг от 6 коня. Децата ще могат да пояздят понита. Ще има шатри за конни муниции, конна козметика, фуражи, подкови.

"Никой досега не е представил всички конни дисциплини на един терен. Асоциацията за конен туризъм се нае да представи на едно място както конете за туризъм, така за професионален спорт, за медицина, за продан. Това е идеята на този фестивал", обяснява замисъла на мегашоуто дамата, която е и секретар на конната асоциация за туризъм. И припомня, че при деца със синдром на Даун и аутизъм хипотерапията помага изключително. Медиците са категорични, че няма рехабилитатор, който да може да раздвижи едно абсолютно обездвижено хлапе така, както ще го направи кон, ако малкият пациент започне да язди.

Седмица преди мегашоуто на хиподрума в Банкя тече трескава подготовка. Единствената професионална гимназия по горско и селско стопанство в София БУЗЕМА прати трактор, за да изгради професионалната писта, която от години е занемарена и плевясала. Майстори пък боядисват трибуните със седалките.
Патрони на Първия конен фестивал ще са министрите на земеделието и на спорта Десислава Танева и Красен Кралев. Те и очакваните хиляди зрители идната събота ще се насладят на спектакъла, който аристократичните животни и ездачите им подготвят.

Имаме двама шампиони за месец

За месец България има нови шампиони. Райко Гануков грабна титлата по обездка в Истанбул на Балкански турнир, а талантливият Венцислав Изов в категория юноши - по прескачане на препятствия в Порто Карас, Гърция.
"Имаме много добри школи. Да, скъпо е да притежаваш кон. Защото има нужда от ветеринар, гледач, треньор, като живо същество яде всеки ден. Но да ходиш на конна езда през уикенда - струва колкото да отидеш на басейн", казва Катя Дончева. У нас се развъждат 25 породи коне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай