Блокадата не е целенасочена срещу България

Блокадата не е целенасочена срещу България | StandartNews.com

Блокадата на границата ни от страна на Гърция не е целенасочена. Това заяви посланикът ни в Атина Елена Кралева пред "Дарик". Тя допълни още, че не запозната още да са предявени финансови претенции заради спирането на трафика.

"Не бих търсила целенасочено блокирана на границата в България. Това по принцип се прави и към други страни, но при нас се усеща най-сериозно, тъй като имаме най-голям трафик с Гърция. Албания и Македония също имат проблеми, но не в тази степен. Много сериозни проблеми има и на един от пунктовете с Турция", съобщи тя.

Кралева обаче беше категорична, че не "държавата организира подобно нещо". По думите й подобно говорене - на противопоставяне между българи и гърци, дори може да повлия по-скоро негативно на обстановката. "Не смятайте, че има някаква нагласа антибългарска тук", каза тя.

"Ние поставяме нашата позиция в разговори с представители на гръцката администрация на съответното равнище. Има разговори на ниво министър на обществения ред, което съответства на нашето МВР. По принцип не се поема ангажимент за налагане на ред със сила, тъй като гръцкото правителство има свои съображения в тази връзка. Това, което те правят, в момента всички техни министри, които са свързани с темата за фермерите, работят, за да намерят решение, което да удовлетворява техните искания и претенции", обясни посланик Кралева.

През седмицата министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че България ще предяви искове пред Европейския съюз заради претърпените финансови щети от блокадата на гръцките фермери. С блокада от едната и от другата страна на границата загубите само ще нарастват. И те вече няма да бъдат само в сферата на логистиката и транспорта, но ще засегнат и други браншове на икономиката, посочи министърът.

"За да бъдат предявени финансови претенции, единият метод е да бъдат предявени в гръцки съдилища. Предполагам, че това ще изисква набор от документи, представяне на набор от факти и доказателства", посочи българският посланик в Атина Елена Кралева.

В петък парламентът прие декларация във връзка с кризата на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцките фермери. С документът народните представители призовават отговорните български институции да продължат усилията за решаване на проблема, а Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай