БХК: Полицейското насилие е практика

БХК: Полицейското насилие е практика | StandartNews.com

Полицейското насилие в България е практика и фактът, че сега се появява клип за насилие, който е заснет преди месеци, е случайност. Това заяви пред бТВ Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод скандалния клип, в което униформени употребяват насилие върху момиче и момче в столицата.

Случаите на насилие са много по-често в полицейските управления, отколкото на улицата. И по-често извън София и над роми, обясни Кънев.

БХК редовно получава сигнали за насилие над задържани в следствените арести. Според изследване на комитета всеки трети, който попада в полицията и после бива осъждан, е подложен на физическо насилие при задържането или в самото полицейско управление.

Униформата на полицаите не им дава право да не спазват закона, каза от своя страна бившият военен министър Николай Цонев пред бТВ. И припомни, че той лично е станал жертва на полицейско насилие - по време на арест заради обвинението срещу него в злоупотреба със служебно положение.

В системата на МВР през последните години професионалните качества и моралът падат, коментира криминалният психолог Росен Йорданов. Някои полицаи са забравили, че са закрилници, а не насилници и са се превърнали в оцеляващи чиновници, каза ток.

Междувременно стана ясно, че граждани подготвят протест срещу насилието. Събитието под наслов „Качество, а не количество в МВР" и се организира във Фейсбук.

Повече за скандалния случай четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай