Бежанци посрещат Кюрдската нова година без пари

Бежанци посрещат Кюрдската нова година без пари | StandartNews.com

Хасково. Стотина бежанци от лагера в Харманли излязоха на импровизиран протест пред вратите на центъра във вторник заради забавянето на месечните им помощи от държавата в размер на 65 лв.

В бежанския лагер в южния град има 1300 домуващи. Неизплатените им пари са за месец февруари, уточни шефът на лагера Йордан Малинов.

Протестът им продължи няколко минути, през които те не допуснаха камиона с топлия обяд да влезе в лагера. Масата се успокои, когато по мегафон шефът на лагера се свърза с Агенцията по бежанците, от където обещаха парите да бъдат изплатени до края на март.

Хората си търсят парите заради наближаващия голям празник за кюрдската общност Невруз. На 21 срещу 22 март кюрдите отбелязват началото на пролетта, тогава е и тяхната Нова година.

От месец в лагера текат трескави приготовления за празника. Инициативен комитет координира подготовката по програмата. За целта има сформирани инструментална група, танцова и певческа формация. Бежанците са поканили гости от различни държавни и общински институции, както и хора от Харманли и региона, пред които ще покажат обичаите, които се изпълняват на Невруз.

В същото време по Фейсбук хора от Харманли се организират за антибежански протест, който е насрочен за 22 март.

Междувременно е приключило интервюто за получаването на бежански статут за хората, които са най-дълго в лагера, от 5-6 месеца. Това са около 500 души, за които вече е задвижена процедурата, информира Йордан Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай