Бежанци блокираха Е-80 след визитата на комисар Малстрьом

Бежанци блокираха Е-80 след визитата на комисар Малстрьом | StandartNews.com

Хасково. Близо 150 бежанци от лагера в Харманли блокираха по обяд международния път Е-80 към Турция в спонтатен протест.

Чужденците се разбунтуваха заради тръгнал помежду им слух, че държавата има намерение да ги държи затворени в лагера и да не им дава статут 4 години.

Шефът на лагера в момента Александър Малинов ги предупреди, че действията им ще повлияят върху процедурата за разписването на статута, тъй като нарушават обществения ред. "След като не се спазват българските закони, как на тези хора ще им разпишем спокойно бежански статут", коментира Малинов.

Ситуацията се разигра малко след като еврокомисарят по вътрешна сигурност Сесилия Малстрьом и вътрешният министър на България Цветлин Йовчев си тръгнаха от бежанския лагер. Те бяха в центъра около два часа, за да се запознаят с битовите условия, в които бежанците живеят, и проблемите, които имат. След срещите с хората Сесилия Малстрьом сподели пред журналистите, че личните й впечатления са, че се подобрява работата, както и материалната база в лагерите в България. Тя посочи, че вече половината от гласуваните 15 милиона евро помощ за България заради ситуацията с бежанците от ЕС вече са преведени на страната ни.

"Давам си сметка, че България не е богата държава и е държава с ограничен ресурс и осъзнаваме колко е голям натискът към българската държава заради ситуацията с бежанците, коментира Малстрьом. Тя посочи, че ЕС има готовност да гласува още парични помощи за страната ни, но това ще стане едва след като България разработи стратегия за интеграция, за да сме сигурни, че европейските средства ще се ползват по най-добрия начин, коментира Малстрьом. По време на посещението й бежанците издигнаха плакати с няколко искания. Най-важното от тях е, че настояват останалите държави от Европейския съюз да отворят границите си за тях.

"Всички искат да отидат някъде, но съгласно европейското законодателство това е невъзможно, тъй като България е първата страна за тях с искане за статут", коментира Малстрьом. Тя обаче е категорична, че центровете за настаняване на емигранти като този в Харманли, в които хората са с регистрации, с установена самоличност и не носят опасност за вътрешната сигурност на страната, трябва да са от отворен тип. "Не можем да държим децата на бежанците затворени като в затвор", коментира Малстрьом.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев допълни пък, че пристигащите нелегални ще бъдат разделяни в три групи. В първата ще влизат майки с деца и семейства - хора, които очевидно имат нужда от закрила. За тях Държавната агенция за бежанците ще действа по издаване на бежански статут светкавично и тези хора ще бъдат настанявани в центрове от отворен тип. Хора, за които е необходима допълнителна проверка, ще бъдат пращани в местата към дирекция "Миграция" на МВР. Най-бавна ще е процедурата за онези от пресеклите нелегално границата ни, за които властите не са особено сигурни, че пристигат у нас единствено и само за да искат бежански статут. Те ще бъдат настанявани на места от затворен тип, допълни Йовчев. В Харманли в момента са настанени 1311 души, а заради бързата работа на екипите, които извършват интервютата за получаване на статут на място в бежанския лагер, само за седмица вече има разписани 62 хуманитарни и бежански статути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай