Бездействие на околните причинили трагедията в Русе

Бездействие на околните причинили трагедията в Русе | StandartNews.com

Русе. Няма нито един подаден сигнал за насилие над малката Пламена, която бе убита на Великден от собствения си баща,, независимо че съседите са чували писъци. Това сочи детайлна проверка на повече от 600 писмени и телефонни сигнали социалните служби и Агенцията за закрила на детето.

"Стана ясно, че съседите са чували писъци на деца, дори говорят за удари с тъпи предмети, което е абсолютно престъпление по смисъла на Закона за закрила на детето. Подавайки сигнал, те всъщност оказват помощ и подкрепа на това семейство и запазват със сигурност живота и здравето на едно дете. В противен случай се превръщат в съучастници", смята началникът на общинския отдел "Социални дейности" Мариела Личева.

Единствените преписки, които са заведени в полицията, са били за конфликти между него и съседите му, съобщава БГНЕС.

От училището на убитото дете обясняват, че познават бащата като загрижен родител, въпреки че е имал конфликти с други родители. "При нас сигнали за насилие в семейството не са попадали. Напротив, даже родителите бяха ангажирани с детето, имайки предвид , че е първи клас, идваха на училище, посрещаха го, мъчиха се да му набавят всичко необходимо. Нито децата, нито класният ръководител са забелязали нещо нередно. Детето е било контактно, с добри взаимоотношения със съученици, приятелства и нищо по-различно от другите деца", коментира педагогическият съветник Деспина Василева. Учениците ще бъдат посетени от психолог, ще се разговаря и с родителите, за да се преодолее по-бързо шокът.

Кръвната проба на Пламен е показала, че не е бил пиян по време на убийството. Другата дъщеря на Пламен, 4-годишната Десислава, остава под полицейска закрила. Все още не се знае дали биологичната майка ще иска попечителството над детето, тъй като тя живее в град Септември. 

Пламен Петров е бил освидетелстван с 80% инвалидност, като е получавал всички възможни социални помощи, каза директорът на дирекция "Социално подпомагане" Цветелин Симеонов. Биологичната майка е сключила споразумение с бащата през 2011 г., където са уредени всички въпроси кой ще поеме грижата за децата, режимът за лично отношение и издръжката. "Това споразумение Русенският съд го е утвърдил и на тази база децата са предоставени на бащата, където той е получавал подкрепа от отдел "Социална закрила" под формата на месечни помощи, целеви помощи за отопление, помощ за заплащане на общинското жилище, за децата непрекъснато сме давали семейни помощи за деца. На детето, което е убито, е предоставена еднократна помощ за първолак, тя няма нито едно допуснато отсъствие, което означава, че редовно посещава училище", обясни още Симеонов.

Бащата Пламен Петров остава в русенския арест, предстои утре да бъде гледана мярката за постоянното му задържане под стража.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай