Без вход за "Александър Невски"

Без вход за "Александър Невски" | StandartNews.com

Светият Синод на Българската православна църква не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". Това се казва в изявление на Светия Синод във връзка с изнесени информации, че Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е обсъждало възможността за въвеждане на туристически такси.

Такова предложение от страна на църковното настоятелство, дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано, обясняват от Синода. Достъпът до Патриаршеската катедрала за всички хора и занапред ще остане свободен.

Управлението на храма „Св. Александър Невски" се осъществява от Светия синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаване от Синода.

В този смисъл решенията на това конкретно църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия Синод.

"Светият Синод подчертава, че църквата „Свети Александър Невски" е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи, за събиране на средства", обясняват от Синода. И допълват, че този принцип няма да бъде променен.

Вчера председателят на църковното настоятелство архимандрит Дионисий обясни пред "Стандарт", че това е било предложено от самата Асоциация на туристическите агенции, защото подобна такса влиза в техните пакети. "Тя ще важи само за организираните туристически групи, но децата и учащите ще бъдат освободени от нея", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай