Без родопски агнета за Великден

Кошари въртят чевермета по поръчка, броят по 200 лева за агне, печено на село

Без родопски агнета за Великден | StandartNews.com

Смолян. Великденската трапеза ще мине без родопски агнета. Малкото останали овчари в района на Смолян предпочитат да пуснат животните си на лятна паша, отколкото да ги продават на безценица. Това заяви Рашко Кехайов, председател на сдружението на овцевъдите в Родопите, което за последните 5 години от 70 овцевъди се стопи на 15. Повечето от тях отглеждат между 200 и 300 овце, само двама в цялата област имат стада с над 500 животни. Голяма част са пред дилемата да разпродадат всичко и да изколят животните.

Няма търсене на родопски агнета, а ако изобщо прекупвачите дойдат на място, предлагат цена от 4,50 лв. до 4,70лв. на кг живо тегло. Това означава направо да им ги подарим, защото под 6 лв. на килограм ние сме на пълна загуба, заяви и Даниела Чакърова от чепеларското село Проглед, която има стадо от 270 овце. Високите цени на фуражите за животните и скъпият транспорт притискат до стената родопските овцевъди.


Кошарите край София пък развъртяха чевермета за Великден. Тази година новата мода е да се поръчват агнета, заклани и изпечени директно в двора на животновъдните ферми. Столичани броят по 200 лева за готовото блюдо в селата край Перник. Най-желани са животните до 17-18 кила живо тегло. Директно от кошарата килото излиза около 6 лева. С екстрата за обработване и печене на кол обаче цената скача до 15 лева за килограм живо тегло. 12 лева за предна плешка и 13 лева за задно бутче са разценките в магазините дни преди Великден. Цели агнета се предлагат на 12 лева килото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай