Без радиатори и тръби, но със сметки към "Топлофикация"

Без радиатори и тръби, но със сметки към "Топлофикация" | StandartNews.com

Враца. Врачанско семейство разказа историята си пред бТВ, в която от пет години в апартамента им няма радиатори и тръби, но идват сметките от местната "Топлофикация".

Семейство Василеви през 2008 година се опитва да приключи всякакви взаимоотношения с врачанската "Топлофикация". Апартаментът им се намира на последния етаж на сградата. Топлото трудно стигало до тях и те изрязали тръбите и радиаторите.

"Апартаментът ни не е отопляем от никой, на последен етаж сме, не влияем на „Топлофикация", на входа не влияем. Покрай нас не живее никой, даже и топлата вода махнах, за да нямам никакви допирни точки с „Топлофикация", разказа потърпевшият Николай Василев.

"Отоплителната инсталация във входа също отдавна е премахната. „Няма по никакъв начин откъде ние да изразходваме енергия, която да се плаща", категорична е дъщеря му Йоана Василева.

Въпреки операцията по премахването, сметките от "Топлофикация" не спират да идват - по 30 лв. на месец.

Въпреки че сумата за отоплителен сезон не надхвърляла 150 лева, в знак на протест семейството отказало да ги плаща и така, докато не се натрупала сметка от 800 лева за пет зими. Конфликтът се пренесъл в съда, но на окръжна инстанция Василеви изгубили делото.

„В Закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяването не съществува думата тръби, първи етаж, последен, краен апартамент и така нататък, има понятието имот в отопляема сграда, независимо къде се намира апартаментът, къде минават тръбите, всички, които са вътре трябва да заплащат общите разходи", обясни инж. Кремен Георгиев, зам-изпълнителен директор на „Топлофикация" – Враца.

Презумпцията е, че дори в общите части да няма отопление, част от подаваната топлоенергия се отдава и на апартаментите, в които такава не се отчита. „Отиваш в магазин, пазаруваш, даваш пари, щото взимаш нещо, а ние не взимаме нищо от тях. Това е чист рекет", категоричен е Николай Василев.

За да не се отчита парно на Василеви, по закон две трети от собствениците в сградата трябва да се откажат от „Топлофикация", в противен случай семейството ще продължи да трупа сметки и през следващите зими. В същото време от дружеството предупредиха, че дават неизрядните си длъжници на частен съдебен изпълнител, а отскоро разчитат и на фирма, която се занимава със събиране на стари борчове, информира още бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай