Българско семейство с бебе не може да напусне Гърция

Българско семейство с бебе не може да напусне Гърция | StandartNews.com

Българско семейство с новородено момиченце е блокирано в Гърция. То не може да напусне страната, защото няма издадени документи за бебето, което се е родило преждевременно в съседната ни страна. Това съобщава бТВ.

Кольо Колев и Пенка Атанасова все още чакат временен паспорт за детето от българското посолство в Атина. Детето се е появило на бял свят в края на седмия месец, с тегло 800 грама.

„Още май месец поисках да разбера какви документи. От посолството ми обясниха по телефона, че след като представя гръцки акт за раждане със съответния апостил и снимка на детето, няма да има проблем", обясни майката в сутрешния блок на телевизията, включила се в ефира по скайп. Тя уточни, че няма как толкова малко дете да пътува и обясни, че недоносеното е останало в болница.

„Едва когато се явих лично в посолството, ми беше обяснено, че не може пасаван без български акт за раждане. Казаха ни го в последния момент. От посолството казаха, че проблемът си е наш", продължи майката.

Пенка Атанасова е отишла в посолството в началото на октомври, за да подаде документи за временен паспорт. Това каза говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Пешканов в ефира на бТВ.

„Такъв може да бъде издаден без наличието на ЕГН до 6 месеца от датата на раждане. След това трябва чуждият акт за раждане да бъде представен пред общината по местоживеене – Карлово. Госпожата е упълномощила вече човек, който да задвижи процедурата в общината", продължи той и увери, че посолството в Атина има готовност да издаде временен паспорт на детето в рамките на ден, докато бъдат готови другите документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай