Българският патриарх Неофит празнува 68-ми рожден ден

Българският патриарх Неофит празнува 68-ми рожден ден | StandartNews.com

София. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва 68 години днес. Светското име на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, тогава намираща се на заточение при гара Черепиш, курсa на която завършва през 1965 г.

От 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

На 27 март 1994 г. е избран, а на 03 април с.г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

През годините на църковния разкол винаги е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод на Българската православна църква, начело със своя духовен наставник, блаженоппочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

На 02 декември 2008 г. Русенски митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на България с орден „Св. Кирил и Методий" „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина".

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати поздравителен адрес до Негово Светейшество патриарх Неофит по повод рождения му ден.

„С дълбоко уважение и почит се обръщам към Вас, за да Ви поздравя по случай Вашия рожден ден! Приемете най-искрените ми пожелания за крепко здраве, дълги години добротворна духовна дейност и всеотдайна служба в името на вярата", пише Михаил Миков.

„В трудното ни ежедневие на изпитания и предизвикателства Вие често отправяте мъдри послания и молитви за единение. Вярвам, че всеки български гражданин от сърце цени тази Ваша искрена любов и загриженост за българския народ. Напълно споделям Вашето убеждение, че достойното бъдеще на България е в сигурността и спокойствието за утрешния ден, в пълноценния живот, в свободата и възможността за изява на способностите на всеки, в обичта и вярата", посочва председателят на парламента.

Михаил Миков отбелязва, че отстоявайки тези добродетели и изпълнявайки тази мисия, патриарх Неофит изразява непреходните нравствени ценности на Българската православна църква, които са неизменен ориентир в стремежа за добруване и напредък на нашия народ.

„Нека силата на вярата дари Ваше Светейшество със светлина и дълголетие!", пише в поздравителния адрес председателят на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай