Български хора се виха на събор във Филаделфия

Български хора се виха на събор във Филаделфия | StandartNews.com

Филаделфия. Близо 600 българи пяха и играха на Първи български събор на територията на Филаделфия на 25 май, съобщиха за агенция Стандарт Нюз наши сънародници в САЩ. Участниците в събитието са българи, които живеят и работят в Пенсилвания, Ню Йорк, Ню Джърси, Делауеар и др.

В тържествената програма взеха участие многобройни фолклорни ансамбли и изпълнители, сред които и трупата от Ню Йорк – Босилек, която е създадена през далечната 1979 г. Чрез томбола бяха събрани средства за двете български училища в района на Филаделфия и за фондация „И аз мога".

Официални гости на българския събор бяха генералният консул на България в Ню Йорк Радослав Точев и Н. Пр. Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ. По думите на посланика, за многото си години на служба в САЩ, не е виждала толкова голямо организирано събитие на родолюбиви сънародници. 

"Нашата благородна идея е да запазим българския дух, език и книжовност и го предадем на поколенията, независимо, от това къде се намираме.", казват организаторите.

Видеорепортаж от българския събор можете да гледате ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай