България става "Детска планета"

България става "Детска планета" | StandartNews.com

Време е за шоу, защото България става "Детска планета" като домакин на 13-то издание на "Детска Евровизия". Днес зрителите в "Арена Армеец" и тези пред екраните на БНТ1, БНТ HD и БНТ Свят ще имат възможност да видят какъв е резултатът от месеци денонощен труд на стотици телевизионни професионалисти, изпълнители, композитори и хореографи. Шоуто започна в този час, но към момента дълги опашки са се образували на входа.

Причината за трудното влизане бяха завишените мерки за сигурност и по-стриктни проверки на зрителите.

Откриването на конкурса трябваше да е миналата неделя, но беше отложено с няколко дни заради атаките в Париж.

Ето и програмата на шоуто, чийто домакин е България.

Предаването започва с химна на Евровизия "Te Deum", а след това е откриващата част на шоуто, която представлява комбинация от предварително записани видео материали от избрани места в България, които се комбинират с кадри от самата зала. Това е моментът, в който се представят и участниците съобразно техния стартов ред. В заключителната част от откриващото шоу водещата Поли Генова се появява на сцената и изпява последните строфи на химна на Детската Евровизия 2015 – "#Discover". След това тя поздравява зрителите и обяснява някои от основните правила на конкурса, свързани с гласуването. Не трябва да забравяте, че не можете да гласувате за страната, в която се намирате, а самият процес започва едва след края на последната песен.

Стартов ред на изпълнение

01. Сърбия – Лена Стаменкович – "Lenina pesma";
02. Грузия – "The Virus" – "Gabede";
03. Словения – Лина Кудузович – "Prva ljubezen";
04. Италия – Киара и Мартина – "Viva";
05. Холандия – Shalissa – "A Million Lights";
06. Австралия – Бела Пейдж – "My Girls";
07. Ирландия – Ейми Банкс – "Realta Na Mara";
08. Русия – Михаил Смирнов – "Мечта / Dream";
09. Македония – Ивана и Магдалена – "Pletenka / Braid of Hope";
10. Беларус – Руслан Асланов – "Волшебство";
11. Армения – MIKA – "Love";
12. Украйна – Анна Тринчер – "Start With Yourself";
13. България – Габриела Йорданов и Иван Стоянов – "Colour of Hope";
14. Сан Марино – Камила Исмаилова – "Mirror";
15. Малта – Дестини Чукуниере – "Not My Soul";
16. Албания – Мишела Рапо – "Dambaje";
17. Черна гора – Яна Миркович – "Oluja" ;

Междинни паузи

След шестата и дванадесетата песен има две междинни паузи, в които се представят две различни изпълнения. Първо е ред на композицията "Andromega", която ще Ви пренесе в бъдещето с футуристична визия, анимации, светлинни и пироефекти. Вторият междинен акт е в изпълнение на beat box шампионите Скилър и Печенката на фона на композиция, базирана на народната песен "Чичовите коне". Освен това, шоуто има други междинни изпълнения като това на Крисия, Хасан и Ибрахим, които заедно с детския радиохор на БНР изпълняват "Планетата на децата". Крисия ще представи и нова песен – "The Only One". В шоуто място ще има и миналогодишният победител Винченцо Кантиело, който ще изпълни песента си "Tu Primo Grande Amore" в нов аранжимент.

Гласуването
Зрителите в участващите държави ще могат да гласуват след края на последната песен, като водещата Поли Генова ще обяви началото на 15-минутния прозорец за гласуването. Зрителите ще имат възможност да видят два кратки сборни видеоклипа с всички изпълнения като напомняне за случилото се на сцената. Не трябва да забравяте следното:
- Можете да гласувате до 20 пъти и за повече от една песен;
- На територията на България НЕ МОЖЕ да се гласува за българската песен;
- Гласуването е възможно САМО в участващите държави;
- Номерата във всички държави са различни – показаният номер в България НЕ ВАЖИ на територията на друга страна;
- Ако се намирате в България, подкрепете любимата си песен от останалите. Подкрепете изпълнението, което Ви е харесало най-много. Призоваваме Ви да гласувате по съвест и без оглед на всякакви други странични факти и пристрастия.

Повече подробности за гласуването и това как да подкрепите Габи и Иван от чужбина можете да намерите тук.

Как се получават резултатите от всяка държава?

Във всяка държава местните телевизии определят 6-членно жури – пет музикални професионалисти и едно дете. Журито трябва да бъде разнородно по пол, възраст, професионален профил. Така например, трябва да има композитор, текстописец, певец и др.. Всеки член на журито в дадената страна гласува индивидуално, след което резултатът се събира. Песента с най-много точки от жури вота получава 12 точки, следващата 10, 8, 7 и така нататък до 1 точка. В същото време днес зрителите също ще гласуват. песента с най-много точки ще получи 12 точки от зрителите, следващата 10, 8, 7 и така нататък до 1 точка. Двата вота (зрителски и жури) се събират и след това общият сбор отново се конвертира по традиционната система – първата песен получава 12 точки, втората 10, третата 8, четвъртата 7 и така нататък до 1 точка. Така полученият краен резултат от всяка участваща страна се обявява в края на шоуто днес, а победител ще стане този, който получи най-много точки. Важно е да отбележим, че показаният резултат снощи по време на жури финала е НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛЕН и няма нищо общо със самото гласуване на журитата. То се събира и обработва от независима фирма, базирана в Холандия и дори организаторите от БНТ и EBU в момента не знаят как са гласували журитата. Подробни разбивки ще бъдат предоставени след края на конкурса

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай