Армията остава без 4-звезден генерал

Армията остава без 4-звезден генерал | StandartNews.com

От 1 юли тази година в Българската армия няма да остане нито един четиризвезден генерал. Това стана ясно, след като Министерски съвет предложи на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили да издаде указ, с който да назначи командващия ВМС контраадмирал Румен Николов на длъжността началник на отбраната. За целта кабинетът допълни Правилника за прилагането на Закона за отбраната така, че на висши длъжности да могат да бъдат назначавани и офицери със звание, което е с една степен по-ниско от изискващото се. С издаването на указа пък Николов ще получи званието вицеадмирал. Промяната във върха се налага заради изтичането на мандата на сегашния началник на отбраната генерал Симеон Симеонов. Очаква се все пак след време Николов да получи и четвърти болт, но това най-вероятно ще се случи догодина.

Заместници на контраадмирал Николов ще бъдат настоящите командващи СВ и ВВС генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.

Техните места ще заемат съответно бригаден генерал Андрей Боцев, който ще получи званието генерал-майор, и бригаден генерал Румен Радев, зам.-командир на ВВС, който ще стане командир на ВВС със званието генерал-майор. Заместникът на Николов Димитър Денев ще поеме ВМС със званието контраадмирал. Началникът на Военна академия "Г.С. Раковски" комодор Димитър Ангелов пък ще поеме мястото на заместник във флота. На негово място застава командира на Военноморската база комодор Митко Петев.

Началникът на служба "Военна полиция" полк. Борислав Сертов ще бъде издигнат до бригаден генерал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай