Ангелът спасител

След седем години Сесилия Атиас отново е в България

Ангелът спасител  | StandartNews.com

За мнозина тя винаги е била нечия съпруга. За шестима българи обаче тя e ангелът, избавил ги от осемгодишните окови на една несправедливост.

Седем години, след като прибра от Либия задържаните български медици, Сесилия Атиас, която по онова време беше първа дама на Франция, отново пристигна в София, за да се срещне с тях.

"След кацането на самолета в София предпочетох да ги оставя в прегръдките на техните близки и да се оттегля, отлетях набързо. И сега очаквам тази среща с радостно вълнение. Благодаря ви за поканата да дойда в София", сподели тя преди пристигането си в София.

Сесилия Атиас дълго време е била определяна като "съпругата на..". Първо я наричаха втората жена на телевизионния водещ Жак Мартен, после пък стана съпругата на Никола Саркози, а за няколко месеца беше и първа дама на Франция.
Сесилия е родена на 12 ноември 1957 г. във френския град Булон-Биянкур с името Сесил Мария Сара Изабел Сигане. Във вените й няма и капка френска кръв. Баща й Андре Сигане (с рождено име Андрей Шуганов) е от молдовско-ромски и руско-еврейски произход, а във вените на майка й Тересита Албенис Суерт, която е испанка, тече албанска и белгийска кръв. Тересита впрочем е жена от сой - дъщеря на дипломат и внучка на испанския композитор Исак Албенис. Братовчедка е на бившия кмет на Мадрид Алберт-Руис Галардон, който в момента е министър на правосъдието на Испания. 39-годишният кожухар Андре Сигане пристига във Франция от Одеса през 40-те години на миналия век. Жени се набързо за 18-годишната Тересита, която веднага след запознанството си попада в плен на екзотичния източноевропеец. Сесилия е четвъртото им дете и единствената им дъщеря. Тримата им синове се радват на успешна реализация. Днес единият работи в НАСА, вторият е бизнес консултант, а третият - президент на френско-перуанската търговска камара.

По време на своето детство Сесилия претърпява сърдечна операция и се превръща в любимото дете на своето семейство. Единственото момиче в семейството учи 13 години в католическо училище "Сестрите от Любек". Има бакалавърска степен по пиано в Консерваторията и започнала да следва право. За да се издържа обаче, работела като манекенка за модната къща "Шапарели", като впечатлявала с перфектните си мерки и своя подходящ ръст от 178 сантиметра.

През 1984 г. се омъжва за популярния френски телевизионен водещ Жак Мартен. Венчал ги Никола Саркози, който по онова време e кмет на парижкото предградие Ньой. Според легендата в момента, в който видял булката, младият Саркози се влюбил до уши. Преследвал я четири години, докато накрая тя зарязала популярния си съпруг, след като му е родила две момиченца, и заживяла с Никола, понасяйки етикета "любовницата на кмета". Развел се и той, оженили се през 1996 г. и шест месеца по-късно се родил синът им Луи. Като госпожа Саркози Сесилия е първо съпруга на ньойския кмет, след което жена на вътрешния министър. За пет месеца през 2007 г. става и първа дама на Франция, като тогава се прочу в целия свят.

Не робува на традициите, бунтарка е, искрена и решителна. Намеси се и в съдбата на България, като помогна за освобождаването на българските медици в Либия. Правилният подход за преговорите с ексцентричния либийски лидер се оказа финият чар на решителната, елегантна и силна французойка. Както и увереността й да подчини световната политика на правилата на сърцето и душата. Два месеца след успешната мисия в Бенгази Сесилия се раздели с Никола Саркози. "През 2007 г., след като Никола бе избран за президент, си дадох сметка, че вече не съм на мястото си. Възпитанието ми ме караше да остана, но цялото медийно внимание ни оказа голям натиск. Исках по-дискретен живот. Да си тръгна беше най-трудното решение в живота ми", разказва тя.

Година по-късно Сесилия се омъжва за приятеля си Ришар Атиас, който е директор на компанията "Пюблисис". След известен период прекарва в Дубай и до днес двамата живеят в Ню Йорк, където Сесилия се занимава с фондацията си, посветена на проблемите на жените в развиващите се държави. В началото на месеца Сесилия отново привлече вниманието на французите към себе си, след като два дни преди Международния ден на жената - 8 март, обяви, че първата дама във Франция трябва да има ясен статут. "Във Франция съпругата на президента няма власт върху нищо. Смешно е", обяви бившата госпожа Саркози.

"За нищо не се съжалявам. Започнах от нулата в Ню Йорк, но съм щастлива, а с Ришар живеем така, както ни харесва", обобщава Сесилия живота си през последните седем години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай