Американец се взриви на наш полигон (ОБЗОР)

Американец се взриви на наш полигон (ОБЗОР) | StandartNews.com

Един човек загина, а четирима други пострадаха при изпитание на оръжие на полигона на ВМЗ-Сопот край село Анево. Прокуратурата категорично отхвърля версията за умисъл за взрива в Анево. Със сигурност можем да говорим за инцидент, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Ползвали полигона за курсове, гръмналата граната била на друго наше военно дружество

Американец се взриви на наш полигон. Той загина, докато се учи да зарежда граната в гранатомет. Инцидентът стана на полигон край сопотското село Анево малко преди 11,30 часа в събота. Американецът заедно със свои приятели отвъд океана се записали на курс как да стрелят с РПГ у нас. Пристигнали на площадката сутринта. С тях имало наши инструктори, които ги обучавали. Във фаталния час обаче чужденецът пъхнал граната в гранатомета и оръжието избухнало. Мъжът загинал на място. В този момент около американеца на една ръка разстояние били и останалите четирима пострадали - още един американец, канадец и двама българи. "Пострадалите не са търговци на оръжие. Хората, които са били в полигона, са имали договор с ВМЗ, а чужденците са участвали в обучителен курс с оръжието", обясни по-късно окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той разказа, че е образувано досъдебно производство по чл. 123 от НК, което означава убийство по непредпазливост, съобщи Марица.бг.

Представител на Министерството на отбраната заяви за bTV, че пострадалите не са нито български военни, нито военни от съюзнически държави, които провеждат учения с български части на наша територия.

Сигналът за инцидента на тел. 112 е подаден в 11,31 часа, уточниха от МВР. Веднага на мястото на трагедията пристигнаха четири екипа на Спешна помощ. Там спешно се събраха и новият технически директор на ВМЗ-Сопот, областният управител на Пловдив Розалин Петков, кметовете на Карлово Емил Кабаиванов и на Сопот Веселин Личев.

В първите минути след взрива министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че инцидентът е станал на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево, който частната фирма "Алгънс" ползвала под наем. Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен, е собственост на същата фирма. По думите на Лукарски той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от "Алгънс".

По-късно окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че взривилата се граната не е производство на ВМЗ-Сопот. "Рано е да се каже дали са спазени всички изисквания за безопасност на труда. Боеприпасите са собственост на друго българско дружество, произведени са преди 1990 г. но са съхранявани във ВМЗ", заяви обвинителят. По думите му обучителите от българска страна са квалифицирани, единият е преводач, а другият - инструктор на ВМЗ.
Веднага след инцидента лично главният прокурор Сотир Цацаров изпрати екип на полигона край Анево. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която беше на посещение в Казанлък на официална церемония за първа копка за изграждане на Националния център по природоматематически науки, също бе на мястото. Окръжният прокурор на Пловдив, шефът на местната полиция, областният управител Розалин Петков и шефът на ВМЗ-Сопот я запознаха със събраните данни.

Селото се намира между Сопот и Иганово, където през март имаше взривове в завод за утилизация на боеприпаси. Според запознати ситуацията е напълно овладяна и няма опасност от нови взривове.

Купуват РПГ-та за арабския свят

Иван Бояджиев, експерт по сигурност

- Г-н Бояджиев, при пробите на ръчната противотанкова граната - РПГ в с. Анево, загина човек, други са тежко ранени. Каква е причината?

- Липса на контрол и неспазване мерките за безопасност. Това е ръчна противотанкова граната. Когато се използва такова оръжие, на апаратурата трябва да бъде само един човек, а останалите да са надалеч или зад преграда. В случая в Анево са били четирима души зяпачи, които са ранени. Аз ако бях да изпробвам това изделие, щях да заредя РПГ-то, да го оставя на станок и отдалеч да се дърпа спусъкът. Както всяко оръдие, даже пистолет, който се изпробва, трябва да се задейства дистанционно. Не знам защо тук не са поискали съдействие от служба КОС на МВР.

- При инцидента има починал американски гражданин, друг е тежко ранен. Защо чужди граждани са били на мястото?

- Твърди се, че фирмата, отговорна за инцидента в Анево, е българска и изкупува нечия продукция - в случая РПГ. Целта е била да се продава някъде, като в тази сделка участват и американци.

- Защо такова старо оръжие ще се продава?

- Защо не? Аз като бях заместник-министър, продавахме старите залежали манлихери на американците. Те ги купуваха скъпо и прескъпо. Правят ги на ловно оръжие, слагат им далекоглед.

- А къде може да се продаде РПГ?

- Може би американците да ги купуват и да ги препродават на друго място.

- Какво толкова е ценното на това оръжие?

- Това е много страшно оръжие. Българските са едни от най-хубавите в света. Танковете от това най-много ги е страх. Това е едно лека тръба, може да бъде и пластмасова, в нея се пуска гранатата и се изстрелва. Следи не остават за тебе. Това е. Много ги купуват по арабския свят. Както и автомат "Калашников". Можеш да свалиш и хеликоптер с РПГ. Както се случи в Ирак и Афганистан по време на съветската инвазия. Една наша мутра я бяха стреляли с РПГ, ама я бяха стреляли от много близко. На ракетата снаряд й трябват поне 50 метра, тогава, като удари, се взривява.

Бях с гръб към стрелеца

Иван Танков, пострадал, шофьор към ВМЗ

Честно казано, аз не можах да видя какво се случи, тъй като бях с гръб към стрелеца. Най-вероятно той като се е опитал да стреля, граната е гръмнала вътре. Не знам... води се разследване, предполагаме. Имам един дълъг шрапнел, който е разрязъл целия прасец на десния крак, няколко на левия и на дясната ръка. Извършваше се обучение по стрелба с гранатохвъргачка. Бях на около 7-8 метра, с гръб.

Чужденец с откъсната ръка

Спешен кризисен щаб в Пловдивската болница

Лекарите в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" се борят за живота на най-тежко пострадалия при взрива. При тях бе докаран американец на около 40 години, който е с опасност за живота. Той е с липсваща дясна длан, множество рани на дясната мишница и предмишница, фрактура на черепа, наранявания по корема и лявото бедро и разкъсни рани по лявата ръка.
Екипите за действие по време на кризисна ситуация са на територията на лечебното заведение и са в пълна готовност да предприемат всички действия по оказване на неотложна помощ на пострадалите. Беше осигурен и "коридор" за линейките от полигона до портала на Спешна помощ в УМБАЛ "Свети Георги".

Останалите пострадали двама чужденци и двама българи също бяха откарани в пловдивската болница. Единият от ранените нашенци обясни, че е добре, на влизане в лечебницата. Сред другите пострадали от шрапнели са американец и канадец.

Чужда фирма ползвала терена под наем

Няма българска институция, която да упражнява контрол над нея, твърди министър Лукарски

Полигонът на ВМЗ-Сопот край село Анево се ползва от частни фирми, едната от които е чужда, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в ефира на bTV. Договорът е сключен наскоро, с всички необходими заверки, от българската фирма "Алгънс". "Били са налични всички необходими документи", каза министърът. Той обяви, че не знае коя е американската фирма и заяви, че няма българска институция, която да упражнява контрол над нея. "Това са частни отношения между фирма "Алгънс" и американската частна фирма", посочи той.
Лукарски подчерта, че причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми. "Инструкторът, който е бил там и е леко ранен, по договор е човек от частна фирма "Аркус". Единственото общо, което има ВМЗ-Сопот с този случай, е полигонът, на който се провеждат ученията", отбеляза министърът на икономиката.

Справка в интернет показва, че има фирма с наименование "Алгънс" ЕООД, която извършва вътрешна и външнотърговска дейност с оръжие, боеприпасии технологии с възможна двойна употреба, търговско посредническа и експертно консултантска дейност в областта на вътрешно-външнотърговската дейност и др. Тя е регистрирана през декември 2008 г. в София.
На обявения джиесем на фирмата при позвъняване отговаря мъж, който с досада в гласа казва: "Пак ли?! Стига сте ми звънели, оставете ме на мира, това е частен телефон".

Взривът край Иганово изпепелил 21 милиона

Щетите след взрива в складовете на ВМЗ Сопот край село Иганово бяха оценени от министъра на икономиката Божидар Лукарски на близо 21 милиона лева. Загубите са можели да бъдат далеч по-големи, но повечето от складираните снаряди са били транспортирани в деня на инцидента. Складовете край Иганово са най-сигурните в България, направени професионално изцяло по натовски изисквания, увери тогава Лукарски. Дни след инцидента прокуратурата работеше по версия за неправилно съхранение и боравене с взривни вещества. Складът с 2000 снаряда, от който в момента няма и следа, е бил от ламарина и без осветление, за да се избегне всяка вероятност от късо съединение. Пространството около него е било валирано, за да може да бъде спряна ударната вълна при евентуален инцидент. Не за подценяване бил и фактът според ръководството на предприятието, че мястото е в подножието на планината и отдалечено от населените места. Най-близо е

Иганово, което като географско разположение е на два километра от площадката с боеприпасите.
Имало е пожар, който е причинил взривовете, а вероятността той да е тръгнал от незагасена цигара или човешка грешка все повече отстъпва място на умишлен палеж. Предстои да се уточни дали става въпрос за война на конкуренти, или е саботаж.

Инспекцията по труда не е проверявала полигона 4 г.

Инспекцията по труда в Пловдив започва проверка в полигона край Анево. Експертите трябва да кажат дали са спазени условията за безопасност, съобщи шефът на инспекцията Атанас Чернаев. Той призна, че звеното скоро не е правило проверка на полигона. Последната била преди 3-4 години. По думите му обектът не е сред приоритетните за инспекция, както складовете на ВМЗ-Сопот.
Чернаев уточни, че от ранените двама българи единият е служител на ВМЗ-Сопот, а другият е от друга фирма.

Няма опасност за жителите на Анево

Няма никаква опасност за населението в близост до полигона в село Анево, съобщи за "Стандарт" кметът на Сопот Веселин Личев. "Взривът е еднократен, няма опасност от нови експлозии. Инцидентът е станал много бързо, отнел е човешки живот, ранени са още четирима. Друга опасност за хората няма. Няма обгазяване, замърсяване на въздуха, опасност от пожари", каза Личев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай