Алекс Станишев - от "Хъшове" до Кейти Холмс

Алекс Станишев - от "Хъшове" до Кейти Холмс | StandartNews.com

Харесвам хаоса, въпреки че в Холивуд всичко е под строй, казва топоператорът

"Казвам се Александър Станишев и мечтата ми е да бъда слаб оператор - под 75 кила. Вече имам няколко филма, сериали и други визуални произведения, които на моменти много си харесвам. Някои други хора също ги харесват. Снимах филм в Ню Йорк, ходих да преподавам в Лапландия. Може да се каже, че почти живея в сбъдната мечта! Следващата е да съм висок фотограф". Така се описва кинаджията, пред чиято камера е заставала и Кейти Холмс. Екссъпругата на Том Круз е в главната роля в американската драма "Докоснати от огъня", режисирана от Пол Далио и продуцирана от Спайк Лий с участието и на Люк Кърби. Това е най-новият филм, заснет от Станишев, който той представи в София на фестивала на независимото кино "So Independent".

"Карла и Марко са поети с биполярно разстройство, което се отразява и на изкуството им. Те попадат в една и съща психиатрия и се влюбват. Химията помежду им възбужда техните емоции, но лудостта им също нараства. Въпреки опитите на лекарите и родителите им да ги разделят, отношенията им се задълбочават. Любовната им история е красива, но и разрушителна - те се люшкат между фантастичен екстаз и депресивни спадове, докато се наложи

да избират между лудост и любов

Режисьорът на филма е съпруг на моята колежка Кристина Николова, на чийто игрален дебют "Вяра, любов и уиски" бях оператор. Така попаднах в екипа му", разказа Александър пред БНТ.
Кристина от 17 години живее в Щатите и първите й професионални изяви в пълнометражни филми са като оператор в Чикаго, където е завършила кинорежисура. Преди това тя снима две документални ленти на Зорница-София - "Смъртта и целият път обратно" и "Модус вивенди". "Александър Станишев е доста опитен фотограф и оператор. Просто искахме да изглежда смело, спонтанно, дори и импровизирано. Това е моята идея за първи филм - нещо, в което е по-важно да си искрен, отколкото подчинен на очакванията", обяснява режисьорката. "Вяра, любов и уиски" досега е донесъл най-много отличия за Александър, вече снимал различни проекти в Ню Йорк, Сакраменто, Лондон, Флоренция, Истанбул, Марсилия, Виена. През 2012-та той печели приза за операторско майсторство на "Сламданс" в щата Юта и наградата на Българската филмова академия. През последните три години Алекс води семинари в университета за приложни науки в Торнио, Финландия. "След като започнах да преподавам нещо абсолютно ново, се оказа, че научих повече от студентите, отколкото те от мен. Бях на 30 и нямах кой знае колко голям опит, но това се оказа адски зареждащо и се радвам, че се случи", допълва 33-годишният днес оператор.

Алекс е бил зад камерата на някои от най-известните родни тв сериали - "Стъклен дом", "Под прикритие", "Дървото на живота". Работил е и по "Мисия Лондон" на Димитър Митовски и тв драмата "Аварийно кацане" Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Има две документалистики, едната от които е "Джаста праста" на Андрей Слабаков, много късометражки, клипове, 50 реклами. Интересът му към киното започва още от най-ранна детска възраст. У дома имат видеокамера, с която той си играе и с всеки изминал ден му става все по-интересно. При първото кандидатстване в НАТФИЗ,

го късат от раз

Записва икономика и учи половин семестър, за да избегне казармата. Но разбира, че това е нещото, което със сигурност не иска да прави и пак пробва в НАТФИЗ. И там късметът го спохожда. Димитър Гочев го кани да снимат заедно и го запознава с Александър Морфов, който тогава прави сериала "Хъшове" и взима студента в екипа си.
"Бях несигурен в себе си. Постепенно процесът просто тръгна и ходих на снимки, редихме кадри, местихме неща... Месеци по-късно осъзнах какво се е случило в "Хъшове". Беше абсолютно интуитивно. Снимахме с много известни актьори, с много техника и една от първите дигитални кино камери. След това операторът Ненад Бороевич ме покани да участвам в още един голям проект. Бях оператор на втори екип на "Мисия Лондон". Тогава започнах да разбирам как всичко е огромна машина и аз съм само едно зъбно колело от нея", споделя Станишев пред Днес. бг.
Признава, че адски много е научил, снимайки "Стъклен дом", защото е минал през какви ли не ситуации. "Важното е все пак този опит да се осмисля - а не просто да продължаваме нататък. Хубаво е, че в България снимаме много сериали, но критерият започна да пада сериозно. След като видях как правят нещата в чужбина, осъзнах, че не е нужно много още да учим, а просто да си вдигнем летвата. Умеем същите работи като чуждестранните ни колеги и проблемът не е финансов. Трябва да се съсредоточим върху вкуса. Най-евтините трикове у нас най-лесно работят. Докато "Източни пиеси", "Подслон" или "Аве" - добре направени филми, имат малко успех сред родните зрители. А са на европейско ниво. Това го има навсякъде по света. Но в Америка и Европа се намира публика и за арт ленти, докато в България

повечето хора предпочитат чалгата

Начинът на работа тук и в Щатите продължава да е коренно различен. Използваме една и съща техника, едни и същи екипи, позиции - обаче манталитетът ни е по-различен. Тук всичко е доста по-хаотично, по-импровизирано. Точно това харесвам. Докато там съм имал случки, в които казвам "бързо ми дай камерата" и те отвръщат "първо трябва да кажеш какво ще направиш с нея". За мен най-важното е да има разнообразие. Последните години много ми харесва да снимам някакви неща без бюджет, с приятели, само и само да пробваме нещо различно", разказва Станишев.
В един от предишните сезони на "Под прикритие", например, той прави някои от най-сложните екшън сцени. "Със Зоран Петровски решихме да заснемем през нощта екшън не в 25 кадъра, а в 3. Радвам се, че продуцентите се навиха. След много дебати те дори настояха да стане по този начин."
През лятото Александър снима в България "Баща ми, майка ми, сестра ми", новия филм на режисьора Димитър Коцев-Шошо, автор и на сценария в дует с Иван Марков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай