Акушерката Емилия набила още 3 бебета (ОБЗОР)

Акушерката Емилия набила още 3 бебета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съдът отказа да пусне Ковачева, била изключително обществено опасна

Издирват родителите на тормозените пеленачета, за да й повдигнат нови обвинения

Шокиращите факти около работата на акушерката Емилия Ковачева, която е задържана от април по обвинение в опит за убийство на новородената Никол, продължават да излизат на бял свят. Експертиза, направена през август, на която са прегледани 300 гигабайта записи от камери в болницата, е установила, че акушерката е посягала и на други бебета по време на свои дежурства. Данните бяха изнесени по време на заседание на Софийския градски съд вчера, на което акушерката обжалва мярката си за неотклонение "задържане под стража".

Съдът отказа да пусне на свобода Ковачева, като я определи за "изключително обществено опасна личност". На 17 срещу 18 април през нощта 40-годишната Емилия Ковачева преби с юмруци и шише роденото преди 4 дни бебе Никол, защото плачела повече от другите новородени в отделението и я изнервяла. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а акушерката бе обвинена в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Оттогава Ковачева е в ареста.

"Моля да ме освободите, за да бъда вкъщи с детето си", каза пред съда вчера акушерката. За "домашен арест" настоя и адвокатът й Владислав Янев, за да се грижи за детето си и родителите си. Той представи пред съда и медицински документи за това, че майката и бащата на акушерката имат аритмия и хипертония. Според защитника клиентката му е в тежко психическо състояние, а в ареста е подложена на тормоз и изключителен стрес. Янев твърди, че не са събрани нови доказателства за вината на Ковачева. Според него видеозаписите от охранителните камери на болницата са мъгляви и неясни и вещите лица не могат да заключат, че на тях е именно Ковачева.

Акушерката била подложена на стрес, защото е била поставена дълго време "в робски условия на труд", твърди защитата. В съдебната зала стана ясно обаче, че Ковачева сама е изготвяла графиците за дежурствата и се е поставяла в ненормални условия на труд.

От 17 март до 18 април акушерката е имала 8 нощни дежурства

Разследващите са гледали записи до месец и половина преди нападението над Никол. На тях се вижда как акушерката посяга на новородени по време на три нощни дежурства - в нощта срещу 18 март, срещу 25 март, срещу 16 април и срещу 18 април, когато стана ясно, че е малтретирала Никол. Тепърва ще се изяснява какви трайни увреждания може да са настъпили върху децата. Вероятно за всеки от случаите ще й бъдат повдигнати обвинения в отделно досъдебно производство, твърди прокурорът по делото Николай Христов. Първо обаче следва да се установи кои са децата, кои са родителите им и какво е здравословното им състояние. Христов уточни, че техните травми най-вероятно не са толкова сериозни като тези на Никол, след като няма постъпили други жалби до болницата или прокуратурата. Това обаче не означава, че не им е нанасян побой, както се вижда от камерите, заяви още Христов. Обвинителят определи Емилия Ковачева като "изключително агресивна", а постъпката й - като напълно недопустима и нечовешка. Пред съда прокурор Христов цитира резултати и от експертиза, които показват, че акушерката е била в добро психично състояние към момента на извършване на побоя и е разбирала действията си. Той обяви, че разследването по случая Никол вече е приключило.

В най-скоро време ще бъде внесен и обвинителният акт

На критиките на защитата, че досъдебното производство се бави, той поясни, че осем месеца е срокът за завършване на едно производство по разследване, като досега са минали само четири.
Съдия Христинка Колева остави в ареста Емилия Ковачева с аргумента, че тя е проявила изключителна жестокост към новородено дете, поради която то е било с черепно-мозъчна травма и с опасност за живота.
Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд. Следващото заседание по делото е насрочено за 18 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай