Аферата "Кранево" в ръцете на Темида

Аферата "Кранево" в ръцете на Темида | StandartNews.com

Всички се борят за фалит на фирмата, вдигнала комплекса "Марина бей"

Аферата за 6,15 млн. в Кранево чака развръзка в съда. Магистратите ще разплитат финансовата сага между Международната инвестиционна банка (МИБ) и руския бизнесмен Алексей Кирянов. На 18 юни ще се проведе второто заседание по делото за несъстоятелност на дружеството инвеститор "Олд Тауър 7". Според МИБ, която е кредитор на фирмата с 6,15 млн. евро, Кирянов е продал общо 86 апартамента на занижени цени от средно 4500 евро, като не е издължил заема към институцията. Заедно с банката фалит на дружеството, което е създадено с инвестиционна цел да усвои парите и да построи ваканционните блокчета от комплекса край Кранево, иска както самият Кирянов, така и друга фирма на руснака - "Марина бей мениджмънт". Това е дружество, което пък стопанисва изградените апартаменти и е свързано с руснака. Според него виновна за фалита на "Олд Тауър 7" е самата банка, която след промени в ръководството си започнала да се държи странно и да блокира работата на компанията инвеститор. Хора от самата МИБ започнали да блокират траншовете по кредита и дори стопирали продажбата на 15 апартамента в комплекса, твърдят близки до Кирянов.
Ключовият момент е кой е виновен за фалита на дружеството. От това зависи дали банката ще успее да си върне кредита от 12 млн. лева и да изобличи "измамника" Алексей Кирянов.

Рядко в съдебната практика у нас всички замесени в даден казус искат фалит на дружеството. Но това често е единственият начин кредиторите да получат пълен достъп до делата на фирмата назад и контрол върху активите й, обясняват юристи.
Фирмата "Олд Тауър 7" е създадена със специална цел - да усвои кредита от Международната инвестиционна банка. Първоначален собственик е Алексей Кирянов, който

през май 2012 г. я "продава" за 1 евро

Той ще си я върне обратно с активите, когато изплати кредита си към банката. Кирянов построява комплекса "Марина бей" в две фази. Първата финансира самият той, твърди, че инвестира около 10 млн. лв. с контролираната от него офшорка "Олд Тауър", регистрирана в Гибралтар. Апартаментите се намират в гората, на 400 м от морския бряг край Кранево. За втората фаза Кирянов използва новата фирма - "Олд Тауър 7". Именно чрез нея той усвоява отпуснатия кредит от МИБ от 6,15 млн. евро.

Докато върви изграждането им обаче, спира изплащането на заема. Банката прави няколко опита да махне управителя в началото на тази година, за да спре разхищението на парите. В отговор Кирянов започва да обжалва пред районния съд в Балчик. Целта му е да остане управител, докато не бъде разрешен спорът между фирмата "Олд Тауър 7" и банката. Съдът преценява, че става въпрос за гражданско-правен спор и не вписва смяната му, като издава общо 6 акта. Първото искане за смяна на управителя е от 22 януари, банката успява да впише нов управител на "Олд Тауър 7" едва през април 2015 г. За тези 120 дни Кирянов

прави брилянтна схема

- прехвърля 86 апартамента на офшорното дружество "Камерай" от Белиз, която след това пък ги препродава на две офшорни фирми от Сейшелите - "Темора трейд" и "Виалинтекс груп". Общата цена на първата продажба е за едва 775 000 лв. Така банката не може да сложи ръка върху апартаментите и да овъзмезди заема си.

Прехвърлянето става с подписа на нотариуса Обретен Обретенов. В момента той е проверяван защо е пуснал сделката, без да изиска документ за съгласие от едноличния собственик на капитала на дружество, както и защото пропуска да уведоми ДАНС за потенциален опит за пране на пари. Сделката с апартаментите е повече от странна. Тя се изповяда в кантората на нотариуса в Балчик, но "плащанията" са извършени в банков офис във Велико Търново. Пълномощникът на руснака открива сметка на името на "Олд Тауър 7" и внася парите. Първо вкарва 380 000 лв., след това те са изтеглени от сметката на продавача "Олд Тауър 7", а после

отново е захранена с 396 000 лв.

След постъпването им по сметката на "Олд Тауър 7" сумата отново е изтеглена. Всичко това се случва малко преди края на работното време, в период от 45 минути. Не е ясно как купувач, който е регистриран дни преди сделката, е успял да разполага със 775 000 лв.

От МИБ се натъкват и на заем на "Олд Тауър 7" в размер на 6 млн. евро към холандската фирма "Van Horssen Projecton twikkeling B.V." Според адвоката на Кирянов - Иван Тосков, сумата е заем за изграждането на инфраструктурата на "Марина бей". Тезата на руснака и защитата му е, че банката сама е саботирала усвояването на заема и реализирането на печалба като инвеститор. "Имаше руски купувач, който искаше да закупи 15 апартамента. От банката се опитаха да контактуват директно с него и да го откажат от сделката. Накрая руснакът го направи.

Дори се отказа от 200 000 капаро

дадено предварително", твърди адвокат Тосков. Заради тази случка Кирянов ще претендира за вреди в размер на 1 млн. евро и ще пледира, че МИБ е виновна за фалита на "Олд Тауър 7". Това пък щяло да даде право да се развали сделката между него и банката.

На първото заседание е представена експертиза, според която дружеството е във фактически фалит от лятото на 2012 г. Тя е обжалвана, вероятно ще има нова, след това - тройна и петорна. Целта им е да установят кога дружеството тръгва към бездната на взаимното недоверие между Алексей Кирянов и кредитора. И вместо да трупа печалби, е източено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай