Адвокатка по неволя

Адвокатка по неволя | StandartNews.com

Дори и след 20 години стаж в съдебните зали съдбата може да те изненада с най-неочакваното. Адвокат Диана Ангелова изпада буквално в шок, когато Марио Любенов-Заека признава за първи път, и то в съдебната зала, че е убил Мирослава. Заека казва, че иска съкратено следствие и признава всичко от обвинителния акт. "Никога не ми се е случвало подобно нещо преди. Искам да се откажа от него като защитник, но НПК не го позволява. Той може да се откаже от мен, но аз не", казва тя.

Ангелова продължава да смята, че той не е физическият убиец. "Мотивите му да признае убийството ще останат тайна. За мен той е психично болен човек, а първата му експертиза, която е правена в дълъг период от време, доказва, че е шизофреник", твърди адвокатката.

Диана Ангелова е родена в Петрич, но завършва култовата Немска гимназия в Ловеч. "Там ни научиха да мислим. Не се чуваше нищо в залата, но ние пляскахме. И тогава дойде една от учителките и казва: Чухте ли нещо от задните редове? Тогава защо пляскате? Ангелова завършва право, след това през 1986 г. започва като прокурор в Ловеч по разпределение. По това време там ръководител е първата жена шеф на окръжната прокуратура Пенка Пантелеева. "Прокурорите по това време все още събираха факти и за вината, и за невинността на обвинения. Дори по едно време дори забраниха контактите на обвинителите с оперативните работници, защото винаги преувеличавали събраните данни, а накрая се оказвало, че няма доказателства", разказва Ангелова.

През 90 г. идва в Софийската районна прокуратура, където работи заедно с Ани Крулева. 2 години по-късно двете поемат към Националното следствие, където Ангелова става шеф на отдел "Информация и анализ". Остава там до 1995 г., когато е махната заедно с Ани Крулева. Опитвах се да внедряваме компютърна система с пари от холандското правителство, накрая ни обвиниха, че изнасяме тайни на холандците", казва Ангелова.

"Наложи се през 1995 г. да стана адвокат. Така както ми каза Ванга години по-рано. Каква ще станеш - ами адвокат, каза ми тя. Тогава не повярвах - винаги съм искала да бъда прокурор, а адвокатите бяха от другата страна на барикадата", разказва Ангелова.

Сред най-известните й случаи са убийството на Мартин Борилски във Франция - тя защитава семейството, което се отказва от нея, когато оправдават двамата убийци в съда в Шумен.

Друг скандален случай на Ангелова е отровителката с татул в Добрич Румяна Маринова, която през 2010 г. получава окончателна присъда от 5 години затвор.

Неин подзащитен стои в дъното на акцията срещу Тодов Димов-Чакъра. Тя била адвокат на съучастник на Чакъра. Всъщност заради обвинението срещу нейния подзащитен за незаконно притежание на оръжие Чакъра бил призован като свидетел във ВКС и издирван от МВР през 2003 г. Чакъра обаче решил, че няма да се дава без бой.

"Винаги гледам да направя добро, защото колкото добро направиш, толкова ти се връща от Господ", казва Ангелова. Над 30 години в дебрите на правосъдието обаче не са я убедили, че доброто винаги побеждава и че справедливостта винаги тържествува. В мен остана една неосъществена мечта, за която съм призвана - да бъда археолог. Запалил я Китов през далечната 1972 г., когато ходил по тракийските селища около плевенското с. Торос. И досега адвокат Ангелова продължава да чете исторически книги и се рови в древната история. "Точно като археолог се ровя и в делата. Защото кучето винаги е заровено в детайлите на експертизите", казва Диана Ангелова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай