Родители откриха дъщеря си, смятали я за мъртва

 Родители откриха дъщеря си, смятали я за мъртва | StandartNews.com

Сливен. Родители, които смятали дъщеря си за мъртва седем години, я откриват случайно. Момиченцето се ражда с множество увреждания и лекарите съветват родителите да го оставят, защото няма да могат да се грижат за него, съобщава Нова тв.

През 2003 г. в семейството на Цонка и Теньо Георгиеви от сливенското село Бяла, се ражда момиченце. Преди това родителите имат три момчета. Родилката обаче едвам оцелява, а за бебето не давали шанс за оцеляване.

„Дойде после докторката до мен и каза, че детето е много увредено. Спина бифида, хидроцевалия, пареза на червата, много. Очаквах, че даже докато съм там ще стане нещо, те я сложиха в кувьоз, то беше мъничко – 2 кг и нещо. Имаш големи и здрави момчета, гледай си децата, а тя надали ще оцелее, явно няма никакъв шанс", обяснява Цонка.

Родителите се подписват в болницата и по този начин се отказват от родителските права над бебето. Месец по-късно обаче решават да потърсят момиченцето и така не знаят каква е неговата съдба цели седем години.

През 2010 г. държавната Агенция за закрила на детето започват кампания по издирване на родителите на близо 2000 деца с увреждания, оставени в домове. Тогава семейството разбира, че детето им наистина не е умряло и живее в дом.

„Данните показаха, че над 50% от родителите искат да поддържат връзка с децата си, но те не са знаели, че са живи", обяснява Цветелина Георгиева, експерт в ДАЗД.

Родителите получават текст със следното съобщение: „Детето е вече голямо за Сливен и трябва да го преместят в Кермен". Тогава отиват в Кермен и виждат дъщеря си.

„Кръвта вода не става. Като го пое майка му, прегърна я, стиска я за врата и не я пуска, иначе не може да се мърда, ама ръцете си движеше... Прегърна майка си... Ще кажеш, че усеща, че му е майка...", разказва бащата Теньо Георгиев.

„Веднага казаха с бащата, че ще го вземат, независимо колко е увредено", обяснява Събина Славова, директорка на дома в Кермен.

Оказва се, че Теодора е едно от 61 от децата в домове за увреждания, които се връщат при истинските си родители. След като заживява със семейството си продължават проблемите й. Майката разбира, че момиченцето е много слабо за възрастта си - едва осем килограма за осем години. Постепенно обаче детето свиква с обстановката и състоянието му се подобрява, но, за да проговори трябва лечение в Русия, което е непосилно за семейството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай