AФИС: Седем партии влизат в НС, ако изборите са днес

 AФИС: Седем партии влизат в НС, ако изборите са днес | StandartNews.com

София. Седем политически партии влизат в НС, ако изборите за нов парламент бяха днес. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформатоски блок, АБВ, ББЦ и Патриотичен фронт за спасение на България. Още 3-4 партии имат реалните шансове да минат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия на 10. Това показват данни от социолигическо проучване на агенция АФИС, проведено в периода 16-21 август.

ГЕРБ - 24, 6 %, БСП - 17, 8%, ДПС - 7, 9 %, Реформаторски блок - 4, 9 %, АБВ - 3, 8%, ББЦ - 3, 4%, Патриотичният фронт - 3, 3%, Атака - 2, 5%, според проучването. 

Информацията показва, че АБВ, България без цензура, Патриотичният фронт за спасение на страна, са на ръба за минаване на бариерата от 4 % за влизане в парламента. За Атака доближаването до този процент е под въпрос. 

Преднината на ГЕРБ е съществена и е трудно преодолима, но не е достатъчна, за да се постигне заветното абсолютно мнозинство от 121 мандата. Това може да се случаи само, ако в парламента попаднат три, най-много четири партии, което на този етап следва да бъде оценено като слабо вероятно, обясняват от АФИС.

Очертава се традиционна избирателна активност в диапазона от 3,5–3,8 млн. души, което на практика представлява около 60% от избирателите, действително пребиваващи на територията на страната, посочват от социологическата агенция.

ББЦ запазва шансовете си за успех. За разлика от групата на ДПС, при която също е налице висока степен на мобилизация, електоралните корпуси на националистическите партии са разделени и тежко противопоставени. По тази причина техните шансове да бъдат парламентарно представени партии, в една или друга степен, са под въпрос.

Шумното разграничение на Реформаторите от ГЕРБ ги превръща в уютно убежище за дясно ориентирания избирател и им носи ръст, в сравнение с предишния месец.

Изненадващ факт е по-ниската степен на мобилизация при БСП в сравнение с основния й съперник ГЕРБ. Това се наблюдава за първи път. И номинално, и относително ГЕРБ превъзхожда противника си. Причината не е една, но основната е доброто стартово позициониране на главния конкурент на БСП в лявото пространство – АБВ, която черпи от слабостите на БСП, обясняват социолозите. 

Не се очакват големи изненади на изборите, но най-вероятно ще има увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и БСП, или обратно – намаляване на дистанцията, което е по-слабо вероятно, показва проучването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай