89 години от най-кървавия атентат в българската история

89 години от най-кървавия атентат в българската история | StandartNews.com

София. На 16 април 1925 г. е извършен най-сериозният политически атентат в България. При взривове в столичната църква „Света Неделя" загиват над 150 души, а ранените са повече от 500 – представители на българския военен, политически и обществен елит.

Голяма част от жертвите са ветерани, кавалери на ордена "За храброст" герои от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиват много жени и деца, ученици, студенти и военноинвалиди.

Целта на атентата е цар Борис III – втори опит за покушение в рамките на дни. На 14 април 1925 г. в прохода Арабаконак е извършен и неуспешен опит за убийство му, при което загиват двама души. Няколко часа по-късно в София е застрелян о. з. ген. Коста Георгиев - депутат от управляващия Демократически сговор. Опелото му е два дни по-късно на Велики четвъртък в „Св. Неделя". Очаквало се и пристигането на цар Борис III, който обаче не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него. Опелото извършвал лично Софийският митрополит Стефан, когато мощен взрив разрушава голяма част от покрива и част от южната храмова стена. По случайност сички членове на правителството оцеляват, макар и някои леко ранени.

На 27 май 1925 г. в София е извършена публична екзекуция на атентаторите Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев.

Централния комитет на БКП официално обявява атентата за „необмислено действие, гибелно за антифашисткото движение", като според официалната версия атентаторите не са съгласували действията си с партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай