Понеделник,

80 м. трибагреник всяка година край село Бов

От: Администратор -
A
A
A

Пет километра конци и почти един декар плат използва шивачката Роза Гекова, за да ушие огромен български трибагреник, който от три години насам се развява на 3 март край село Бов.

Идеята хрумнала на няколко местни жители, докато гледали скалата насреща им. За да решат колко голямо да бъде знамето, се качили на върха ѝ, измерили надморската височина там, а после и в подножието ѝ.

Преценили, че 80 м дължина на флага ще е достатъчно.

Въпреки това първата година, когато направили знамето, на Роза ѝ се струвало малко. "Толкова малко изглеждаше... и викам:"толкова много труд, а толкова малко изглежда на тая скала", споделя тя.

Всъщност знамето не се задържа много на скалата, защото вятърът и острите камъни го късат много бързо. Сравнително дълго се е задържало веднъж – четири дни... Обикновено изкарва само ден.
Това обаче не се отразява на ентусиазма на Роза, която всяка година отделя от времето си да шие знаме рекордьор, нито на съселяните ѝ, който събират пари за плат.

"Аз, като говоря за това, настръхвам, отвътре... Каузата, каузата е важна", казва Роза. И затова са решили – ново знаем ще има всяка година.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички