75% от фирмите за поддръжка на асансьори у нас са в сивия сектор

75% от фирмите за поддръжка на асансьори у нас са в сивия сектор | StandartNews.com

75 процента от фирмите за поддръжка на асансьори в България са в сивия сектор. Това обяви Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Инспекторите на агенцията заедно с данъчни служители започват проверки на всичките 700 лицензирани фирми за поддръжка на асансьорите в страната. С тези проверки те искат да засекат дали обявените агенцията бройки служители съвпада с обявените пред данъчните разкрити работни места.

"Масово засичаме фирми, в които има само един управител, докато пред НАП са регистрирани по няколко служители. Така например наскоро са отнети лицензите на фирма в Русе, където на един адрес са регистрирани 6 фирми за поддръжка на асансьори с един и същи персонал. Проверките на агенцията до края на октомври ще засегнат и съоръженията, които поддържат фирмите. Те обаче ще бъдат на извадков принцип, тъй като агенцията не разполага с необходимия брой инспектори. Другият голям проблем, който среща надзорът, са така наречените скрити асансьори. Например фирма от Кърджали обявила пред нас 50 асансьора, на практика поддържа 200", заяви Стефан Цанков.

До края на октомври всеки един асансьор в България трябва да получи паспорт и холограмен стикер, който да стои на видно място, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски. Министерството е готово с нов закон за техническия надзор, който да завиши изискванията и контрола върху асансьорите.

Тези дни той ще бъде внесен в Министерски съвет, а след това в Народното събрание.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай