72% от младите нямат вяра на партиите

72% от младите нямат вяра на партиите | StandartNews.com

72 на сто от младите българи нямат вяра на политическите партии. 64% са с негативно отношение към работата на парламента, а правителството събира 58% отрицателен вот.
Това става ясно от проучване на агенция АФИС за нагласите на младите хора.
За сметка на недоверието към изброените институции местната власт начело с кмета на общината печели одобрението на над 58% от младежите.

"Това показва, че действията на местно ниво са по-видими и достъпни за младите", коментира Стефан Георгиев, представител на АФИС.
49% от младите българи вярват, че могат да повлияят и променят политиката за младежта в страната. 58% от младежите в 10 общини поставят образованието като основен фактор за успех, но едва 41% от анкетираните декларират, че са ученици или студенти. Същевременно едва 10% от запитаните са напълно запознати с гражданските си права, като над половината от тях смятат, че младите хора в тяхната община са по-скоро пасивни или изцяло пасивни по отношение на гражданска активност и доброволческа дейност.

Проучването показва, че 92% от младежите биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата. 67% са готови на такава жертва и за любовта, 41% - в името на принципите, вярата и убежденията, 40% биха го направили в името на личния успех и едва 38% в името на родината.
Проучването на АФИС е проведено в периода 6-20 февруари 2015 г. и обхваща представителна извадка на населението на възраст между 16- и 29-годишна възраст в общините Батак, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Карнобат, Кърджали, Правец, Силистра, Харманли, възложено е от Националния младежки форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай